Beleggen
Beleggen

Hoe onze analisten zelf beleggen

Joeri 28 september 2022

Er zijn veel verschillende beleggingsstrategieën, en dus ook veel verschillende manieren om succesvol te zijn op de beurs. Bij Value Jagers houden we het graag bij de basis: investeer in aandelen van kwalitatieve bedrijven wanneer deze goedkoop zijn. En houd ze vervolgens lang aan.

Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de prestaties van de bedrijven, en de betreffende aandelen. De aandelen schommelen namelijk behoorlijk in prijs. Van week tot week kan het wel tientallen procenten schelen. 

We weten echter dat de beurs als geheel op de lange termijn altijd geld oplevert voor beleggers. Kleine en tijdelijke tegenslagen worden namelijk ruimschoots gecompenseerd door innovatie en economische groei. Daarom is het belangrijk te blijven focussen op de lange termijn

De beurs kan echter overweldigend zijn, zeker voor wat minder ervaren beleggers. Daarom geven we vandaag een paar tips die onze analisten zelf ook volgen. 

Houd een geconcentreerd portfolio

Spreiding is belangrijk, maar zorg dat je de bedrijven in het portfolio kan blijven volgen. Hoeveel aandelen je kan opvolgen wisselt per persoon, maar rond de 30 is over het algemeen wel het maximum. 

Dit zegt niet dat je als beginner direct 30 aandelen moet kopen. Dit kan gedurende de tijd. Wanneer je een nieuw interessant aandeel vindt, bijvoorbeeld uit een van onze analyses, voeg je deze toe.

Hierdoor groeit het portfolio door de jaren heen. 

Houd aandelen lang vast

We leven in een tijdperk waarin alles steeds sneller moet. Snel handelen en snel rendement; veel beleggers zoeken onmiddellijke voldoening. 

Maar hoe korter je aandelen vasthoudt, hoe meer het risicoprofiel verschuift van investeren naar speculeren. Hoe langer je aandelen vasthoudt, hoe meer tijd je de bedrijven geeft om voor je te werken. 

Onderzoek na onderzoek toont aan dat beleggers die minder verkooptransacties uitvoeren op de lange termijn een hoger rendement boeken.

Investeer regelmatig

Voor beleggers die nog in de ‘opbouw-fase’ zitten, dus nog niet hun rekeningen betalen vanuit het beleggingsportfolio, is het belangrijk om constant te blijven investeren. 

Reserveer bijvoorbeeld een vast percentage van het inkomen hiervoor. Wanneer je altijd 10% van uw netto-inkomen overmaakt naar de beleggingsrekening beschik je altijd over liquide middelen om nieuwe kansen te benutten. 

Maar belangrijker: het constant aankopen (of bijkopen) van aandelen zorgt dat de sneeuwbal gaat rollen. In een paar jaar tijd wordt de sneeuwbal steeds groter en groter.

Bereid voor op volatiele tijden

Een breed gespreide index kent gemiddeld ieder jaar een daling van 10%. Eens in de vier a vijf jaar daalt de koers 20%. Dalingen van meer dan 30% komen gemiddeld eens in de 10 jaar voor. 

Het is natuurlijk nooit leuk om te zien hoe het beleggingsportfolio waarde verliest. Maar gelukkig weten we dat dit een keer gaat gebeuren, en kunnen we ons er op voorbereiden. Zowel mentaal als financieel. Correcties of crashes op de beurs zijn namelijk de beste momenten om aandelen te kopen met korting.

Realiseer bovendien dat zo’n koersdaling heftig is op het moment dat je er midden in zit. Na een paar jaar kan je zich de paniek waarschijnlijk nauwelijks meer herinneren.

Aandelen Porsche met een korting van -60%