Aandelen
Aandelen

Zoveel posities moet je portfolio bevatten

Joeri 20 mei 2020

Vrijwel alle professionals zijn het erover eens: binnen beleggen is diversificatie goed. Spreiding over verschillende aandelen is belangrijk omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Maar zoals met de meeste dingen in het leven, gebruik het met mate. Te veel diversificatie is slecht voor het rendement van je portfolio. En de grens van ’te veel’ ligt lager dan veel beleggers denken.

Laten we beginnen met een citaat van Phil Fisher, een van de beste beleggers van de vorige eeuw. Dit citaat is al meer dan 60 jaar oud, maar gaat nog steeds op.

“Beleggers zijn zo overtuigd van diversificatie dat de angst om te veel op één paard te wedden ertoe heeft geleid dat ze veel te weinig investeren in bedrijven die ze goed kennen en veel te veel in anderen waar ze niets van weten.” – Phil Fisher

Fisher zegt niet dat diversificatie slecht is. Hij zegt alleen dat veel beleggers veel te veel spreiden. De angst om te weinig aandelen te bezitten heeft ervoor gezorgd dat de meeste beleggers veel te veel aandelen in de portefeuille hebben.

Effect van diversificatie

Onderstaande grafiek is gebaseerd op de data uit het boek Random Walk Down Wall Street van Burton Malkiel. Op deze grafiek zie je dat wanneer je aandelen aan het portfolio toevoegt, de volatiliteit van het portfolio daalt.

Dit is waar diversificatie om draait.

Maar zelfs wanneer je alle aandelen van de beurs bezit, blijft het portfolio volatiel. Het beste wat je kan bereiken met een aandelenportfolio is een volatiliteit die gelijk is aan die van de markt.

In deze grafiek is dat aangeduid met ‘Market Risk’.

Grafiek afkomstig van intrinsicinvesting.com

Wanneer het doel is om een marktconform rendement te halen, dan is zo veel mogelijk diversificatie het beste wat je kan doen.

De beurs verslaan

Wanneer je als belegger het doel hebt om de beurs te verslaan zul je het anders aan moeten pakken. De enige manier om beter te presteren dan de markt is door een portefeuille te bezitten die anders is dan de markt.

Wat we in bovenstaande grafiek zien is dat je vrijwel alle voordelen van diversificatie bereikt bij een portfolio van 20 tot 25 aandelen.

Met een portefeuille van 20 tot 25 aandelen ben je nog steeds geconcentreerd genoeg om een flink percentage te beleggen in je beste ideeën. Daarnaast is een portfolio met dit aantal posities nog goed te volgen.

Hoe groter het portfolio hoe moeilijker het wordt om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de bedrijven die je bezit.

Het is daarbij wel belangrijk dat de aandelen verspreid zijn over verschillende sectoren. Wanneer je 25 verschillende financiële instellingen koopt, zal je portfolio nog steeds enorm volatiel zijn. De beurskoersen van bedrijven binnen een sector bewegen vaak als groep.

Conclusie

Wanneer je genoegen neemt met een marktconform rendement kan je het beste indexfondsen kopen. Dit is een voordelige manier om de markt te volgen.

Wanneer je een beter rendement wil behalen ben je het beste af met een geconcentreerd portfolio van maximaal 25 aandelen. Daarboven heb je in feite je eigen index ontwikkeld, en volg je grotendeels weer het resultaat van de markt.