Beleggen
Beleggen

Van $ 15.000 naar $ 800 miljoen

Joeri 30 september 2022

Iedere belegger kent de succesverhalen van Warren Buffett, Benjamin Graham en Peter Lynch. Maar er zijn ook talloze minder bekende succesverhalen, zoals de beleggingscarrière van Robert Wilson. 

De kans is groot dat u nog nooit van Robert Wilson heeft gehoord. De reden hiervoor is simpel: hij beheerde nauwelijks vermogen van derden. Hij belegde het grootste deel van zijn carrière alleen zijn eigen geld, waardoor hij nooit de ‘roem’ ontving van de bekende fondsbeheerders. 

Zijn uitzonderlijke prestaties op de beurs zijn echter het nader bekijken waard. 

Dhr. Wilson werd geboren in 1926 in Detroit. Na zijn afstuderen werkte hij als aandelenanalist. De groei van zijn privévermogen begon echter in 1958 toen hij een erfenis van $ 15.000 ontving.

Dit geld belegde hij, en hiermee begon zijn pad naar extreme welvaart. 

Combinatie van long en short

Hij had een interessante strategie. Hij ging zowel ‘long’ als ‘short’ Amerikaanse aandelen, en hij hield veel posities aan. De shortposities gaven hem meer kapitaal om te investeren in de longposities. Hij gebruikte soms een hele stevige hefboom.

Hiermee hoefde hij geen winst te maken op de shortposities. Het shorten gaf hem kapitaal om te investeren in longposities. Dat was naar eigen zeggen ‘zijn grote geheim’. De shortposities pakte dan ook lang niet altijd goed uit. Zo was hij short Resorts International tegen $ 9 per aandeel en moest uiteindelijk de positie sluiten tegen $ 180 per aandeel. 

Op deze ene transactie verloor hij $ 24 miljoen, op dat moment ongeveer de helft van de waarde van het portfolio. Maar hij sloot dat kalenderjaar toch nog af met een winst van +25%.

Opkomende bedrijven

In zijn portfolio vond men vooral de minder bekende namen. Hij zocht naar belangrijke groeitrends, en kocht dan de minder grote en/of onbekende bedrijven binnen die trend. Zo bezat hij Compaq en niet Microsoft (Nasdaq: MSFT), en K-Mart in plaats van Walmart (NYSE: WMT). 

Hierover zei hij: “De enige manier om geld te verdienen op de beurs is wanneer de marktperceptie van een aandeel verandert.”

Hij zocht naar bedrijven waarbij hij een groei van de winst verwachtte, of een versnelling van die groei voorzag. Hij kocht juist geen aandelen van bedrijven die al een flinke groei achter de rug hadden, want:

“Dat is een goede manier om snel geld te verliezen, want wanneer de winstgroei vertraagt dalen aandelenkoersen vaak.”

Zijn grootste fout, die hij volgens eigen zeggen te veel maakte, was het zich te vroeg zorgen maken over de concurrentie. Opkomst van concurrentie is niet altijd negatief, zo zorgt het soms voor een grotere afzetmarkt. 

Resultaten

Van 1969 tot 1986 runde hij een hedgefonds, maar over zijn privévermogen is veel minder informatie bekend. 

Wat we wel weten is dat de erfenis van $ 15.000 groeide naar $ 230 miljoen in 1986. Het laatst bekende cijfer stamt uit 2000: toen was het beleggingsportfolio $ 800 miljoen waard. Dat betekent dat Robert Wilson een samengesteld rendement van 29,6% behaalde over een periode van 42 jaar. Hiermee behoort hij tot de meest succesvolle beleggers ooit.

Dhr. Wilson overleed in 2013 op 87-jarige leeftijd.

Aandelen Porsche met een korting van -60%