Beurs
Beurs

Iedereen maakt fouten

Joeri 18 maart 2021

Beginnende beleggers maken fouten. Gevorderde beleggers zitten er ook wel eens naast. Onze analisten vergissen zich wel eens. En ja, zelfs de allerbeste beleggers maken wel eens een inschattingsfout. Want iedereen maakt fouten. Alleen durft lang niet iedereen dat toe te geven. 

Zo ook een van onze grote voorbeelden; Warren Buffett, en hij schaamt zich er niet voor. 

Ter illustratie: in 1993 kocht hij een bedrijf genaamd Dexter Shoes. Hij betaalde hiervoor met aandelen van Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B). De deal kostte hem 25.200 aandelen. Tegenwoordig is Dexter Shoes niets meer waard, maar de aandelen die hij betaalde zouden vandaag ruim $ 7 miljard waard zijn geweest. 

In 2014 zei Buffett over deze aankoop: 

“As a financial disaster, this one deserves a spot in the Guinness Book of World Records”

Laat je niet uit het veld slaan

Uiteraard zal Buffett balen van zo’n vergissing. Maar hij blijft er niet in hangen. Hij weet dat iedereen fouten maakt en het gaat om het totale resultaat. En dat liegt er bij Berkshire Hathaway natuurlijk niet om. 

In de periode 1965 – 2020 behaalde hij 20% rendement per jaar. Dit is ongeveer het dubbele resultaat van de indexen. Overigens waren de beleggingsresultaten van voor 1965 nog vele malen hoger, maar dat terzijde. 

Het verschil tussen 10% en 20% per jaar is over een periode van 50+ jaar gigantisch. Het verschil is een factor 120. Maar toch, zelfs met dit soort constante en fenomenale resultaten zaten er forse misstappen tussen. 

In het boek ‘Big Mistakes, The Best Investors and Their Worst Investments‘ schrijft auteur Michael Batnick over de vergissingen van onder andere Warren Buffett. 

Zo schrijft hij dat Buffett de afgelopen decennia het woord ‘mistake‘ maar liefst 163 keer gebruikte in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders. Inmiddels staat de teller op 164: in zijn laatste brief schreef hij over Precision Cast Parts. Berkshire Hathaway heeft $ 11 miljard moeten afschrijven op deze aankoop. 

Onderdeel van het spel

Fouten maken hoort er bij. Geld verliezen is onderdeel van het proces. Zolang je goede ideeën meer opleveren dan dat je vergissingen kosten is er niets aan de hand. Het belangrijkste is om van je fouten te leren, we beseffen ons dat dit niet gemakkelijk is.

We kunnen je nu al vertellen dat je nog vele fouten gaat maken gedurende je beleggingscarrière. Streef er naar om niet twee keer dezelfde fout te maken.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet