Beleggen
Beleggen

Het bekendste citaat van Buffett wordt verkeerd begrepen

Joeri 15 september 2023

Een goede manier om te leren is om te kijken naar de meesters. Voor beleggen in het algemeen, en specifiek waardebeleggen, kom je dan al snel uit bij Warren Buffett. Met zijn beleggingsconglomeraat Berkshire Hathaway is hij een van de succesvolste beleggers ooit. 

Daarbij deelt Buffett graag zijn kennis en inzichten. Dit doet hij bijvoorbeeld in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders. Deze brieven staan altijd vol informatie, en de media citeren hier graag uit.

Het probleem is alleen dat veel beleggers niet de moeite nemen zelf deze brieven te lezen. Dit is enigszins begrijpelijk, dhr. Buffett is vaak wat lang van stof. Hierdoor worden gedeeltelijke citaten soms voor waarheid aangenomen, terwijl context van cruciaal belang kan zijn. 

Dat is het geval bij het bekendste citaat van Buffett:

“Wees hebberig wanneer anderen angstig zijn, en angstig wanneer anderen hebberig zijn.”

Beleggers gebruiken dit citaat om hun visie te versterken: “De beurs ziet deze kans niet, iedereen is bang, dus ik koop dit aandeel volop!”. 

Terwijl Buffett eigenlijk iets totaal anders bedoelde. Dat wordt duidelijk wanneer we het hele citaat bekijken, uit de brief aan de aandeelhouders uit 2004. Het is een wat langer citaat, maar het is de moeite waard.

Het volledige citaat

“In de afgelopen 35 jaar heeft het Amerikaanse bedrijfsleven fantastische resultaten geboekt. Het zou daarom voor beleggers gemakkelijk moeten zijn om mooie rendementen te behalen: het enige wat ze hoefden te doen was meeliften op het Amerikaanse bedrijfsleven op een goedkope gediversifieerde manier. Een indexfonds kopen, en er vervolgens vanaf blijven, zou de klus hebben geklaard. In plaats daarvan hebben veel beleggers ervaringen die variëren van middelmatig tot rampzalig. 

Hiervoor zijn drie hoofdoorzaken:

  • ten eerste: hoge kosten, vaak omdat beleggers buitensporig veel handelen of veel te veel betalen voor vermogensbeheer
  • ten tweede: beleggingsbeslissingen die genomen worden op basis van trends en rages in plaats van door een doordachte gekwantificeerde evaluatie van bedrijven
  • ten derde: een ‘start en stop’ benadering van de beurs, gekenmerkt door transacties op het verkeerde moment. Het kopen wanneer een rally al lang aan de gang is en het verkopen na periodes van stagnatie of daling. 

Beleggers moeten onthouden dat opwinding en kosten hun vijanden zijn. Als ze er echt op staan proberen de markt te timen, dan moeten ze proberen angstig te zijn als anderen hebzuchtig zijn, en alleen hebzuchtig zijn wanneer anderen angstig zijn.

Conclusie

Veel beleggers gebruiken het beroemde citaat van Buffett om zichzelf ervan te overtuigen dat het doen van veel transacties en het nemen van veel risico’s verantwoord is. Wanneer we de hele brief uit 2004 bestuderen wordt duidelijk dat dit juist niet is wat Buffett bedoelde. 

Hij bedoelde juist dat het simpelweg kopen en vasthouden van voordelige indexfondsen voor de meeste beleggers de beste manier is. Daarnaast doelde Buffett met zijn uitspraak op angst of hebzucht in de markt als geheel, niet bij een individueel aandeel. 

Wanneer de beurs een individueel aandeel hard afstraft, en dus ‘angstig’ is, is daar namelijk vrijwel altijd een hele goede reden voor. Vraag jezelf af of je in zo’n geval wel ‘hebberig’ moet zijn.

✅ 4 Super Value aandelen [GRATIS Gids]

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.