Beurs
Beurs

Durven we al vooruit te kijken naar 2021?

Joeri 24 november 2020

Het is nog geen december, maar 2020 is zo’n jaar dat je doet verlangen naar 1 januari. Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. De meeste beurzen hebben het dit jaar helemaal niet slecht gedaan. Het ging echter wel gepaard met veel volatiliteit. Wordt 2021 een beter beursjaar?

We verwachten dat er in 2021 weer wordt gekeken naar de onderliggende cijfers van de bedrijven. In 2020 was het een uitdaging om aandelen te waarderen op basis van omzet, cashflow of winst. Bijna ieder bedrijf kreeg te maken met afwijkende cijfers door de pandemie.

In veel gevallen had dit een negatief effect, sommige sectoren wisten juist enorm van de pandemie te profiteren.

Post-Corona

Waarschijnlijk krijgen we de pandemie de komende maanden onder controle. Dit geeft bedrijven de kans om te laten zien hoe ze ‘post-Corona’ opereren.

Beleggers zullen weer op zoek gaan naar die bedrijven die de sterkste cijfers laten zien. 

Small-cap value

We verwachten mooie dingen van small-cap value aandelen. De relatief kleine bedrijven zijn hard geraakt door de lockdowns. Onder andere omdat hun omzet minder verspreid is over verschillende regio’s en sectoren.

Daar staat tegenover dat ze dus ook weer meer kunnen groeien wanneer de economie terugkeert naar ‘normaal’. 

Volatiliteit

Een nieuwe golf van besmettingen, met bijbehorende maatregelen, is echter niet uit te sluiten. Het effect van de vaccinatie, of het tempo van de uitrol, kan ook nog tegenvallen.

Er is nog een hoop onzekerheid. 2021 wordt dus waarschijnlijk weer een jaar met bewegelijkheid op de beurs. 

Niet gemakkelijk

Al met al zijn we positief gestemd over beursjaar 2021. Maar dat is niet zo gek, dat zijn we vrijwel altijd. Met deze visie krijgen we meestal gelijk, de beurs stijgt nu eenmaal vaker dan dat ze daalt. 

Dat zegt echter niet dat beleggen makkelijk is. Wanneer we later terugkijken op 2020 lijkt het een vrij gemiddeld jaar. Veel grote indexen staan een paar procent hoger dan op 1 januari. Dit verbloemt echter de volatiliteit gedurende het jaar. Dat maakt beleggen een emotionele uitdaging

Hopelijk brengt 2021 ons wat minder verrassingen. Maar wat er ook gebeurt, onthoudt dat we beleggen voor de lange termijn. Bewegelijkheid op de beurs is juist in ons voordeel, het geeft ons de kans de beste value aandelen nóg voordeliger aan te schaffen.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet