Beurs
Beurs

Beleg in de crème de la crème van de beurs

Ronald 8 augustus 2019

Succesvol beleggen kan je in een notendop samenvatten als goede bedrijven kopen aan een goedkope prijs. Goede bedrijven aan goedkope prijzen, zijn uiteraard niet dik gezaaid. Toch slagen onze analisten van het Crème de la Crème Rapport er vaak in om op het juiste moment toe te slaan.

De markt geeft beleggers van tijd tot tijd unieke kansen.

En dan moet je ze met beide handen grijpen.

Neem nu bijvoorbeeld AB InBev.

Case Study: AB InBev

’s Werelds grootste bierbrouwer kocht eind 2016 concurrent SAB Miller voor 108 miljard dollar. Het was een van de grootste overnames ooit.

Maar beleggers houden niet van grote overnames wanneer deze gefinancierd worden met een enorme schuldenberg.

Van 120 euro eind 2016 daalde de beurskoers tot onder 80 euro eind 2018.

Onze analisten van het Crème de la Crème Rapport vroegen zich dan ook af … “Is het tijd om AB Inbev op te pikken?

Dat doen ze aan de hand van hun – ondertussen beroemde – checklist.

1. Sterke balans en gezonde situatie?

De schulden bij AB Inbev zijn momenteel hoog, maar de balans is zeker niet ongezond. Over de eerste jaarhelft bedroegen de intrestkosten van de schulden zo’n 1,95 miljard dollar. De genormaliseerde EBIT bedroeg 8,44 miljard dollar.

2. Goede langetermijnvooruitzichten?

Dankzij de overname van SABMiller heeft AB Inbev momenteel een erg aantrekkelijk groeiprofiel. Vroeger kwam 66% van de volume-mix van de emerging markets, nu is dat meer dan 72%. Op lange termijn zien de groeivooruitzichten er dus prima uit voor AB Inbev. Honderden miljoenen extra mensen zullen meer bier beginnen drinken.

3. Kwaliteitsvol management/effectiviteit?

Carlos Brito is ongetwijfeld een van de betere CEO’s ter wereld. Hij is al sinds 2005 de CEO van InBev en was in 2008 verantwoordelijk voor de overname van Anheuser-Busch (52 miljard dollar). Na enkele jaren (2012) werd de nettoschuld al afgebouwd van 56,6 miljard dollar (NS/EBITDA van 4,7) tot 30 miljard dollar (NS/EBITDA van 2,28). Brito ‘de kostensnijder’ gaat dus heel goed te werk. De komende jaren zullen aandeelhouders hier de vruchten van kunnen plukken.

4. Duurzaam competitief voordeel?

AB Inbev heeft 27% van de wereldwijde biermarkt in handen en heeft dus qua schaalgrootte heel wat voordelen. Ook heeft het bedrijf enkele sterke globale en lokale merken in portefeuille.

5. Is het dividendbeleid verstandig?

Ja, zoals eerder vermeld ligt de focus op schuldafbouw. Ab Inbev zal het dividend de komende jaren dan ook niet – of amper – laten stijgen. Wij lezen hier tussen de lijnen door dat het dividend eerder verlaagd zal worden om de schulden te verlagen.

6. Wat zijn de grootste risico’s?

Concurrentie van kleine speciaalbierbrouwers (verlies marktaandeel), regulering op de verkoop van alcoholische dranken, een prijzenoorlog tussen grote bierbrouwers. De meeste bedrijven zijn echter onderhevig aan zulke risico’s.

7. Zijn er andere beleggers geïnteresseerd in het aandeel?

AB Inbev heeft nogal een sterk verankerde aandeelhouderstructuur met heel wat familiale aandeelhouders. De publieke free float bedraagt maar 39,1% van de aandelen. Dit is een teken van vertrouwen.

8. Zijn er positieve koerstriggers?

Een significant herstel in de emerging markets, waaronder Brazilië, Argentinië en Zuid-Afrika zou een boost geven aan de winstcijfers. De huidige lage wisselkoersen en economische vertraging zit grotendeels in de beurskoers geprijsd.

9. Wat is de faire waarde van het bedrijf?

Er is geen gigantische onderwaardering aanwezig bij AB Inbev. Maar het is echt wel een kwaliteitsbedrijf dat aan de huidige koers stilaan opgepikt mag worden als defensieve waarde binnen uw portefeuille.

Wie verder kan kijken dan 1 jaar, weet onmiddellijk dat de vooruitzichten voor AB Inbev goed zijn op lange termijn. Het aandeel is dan ook geschikt voor de geduldige belegger. Wie wil kopen met een veiligheidsmarge van zo’n 20% moet instappen rond 65 euro.

En dan gebeurt de magie

Het aandeel AB InBev werd op 7 januari 2019 in de selectielijst van het Crème de la Crème Rapport opgenomen aan 60,30 euro of 50% onder de topkoers van enkele jaren geleden.

Vandaag staat de beurskoers opnieuw 50% hoger.

De checklist van het Crème de la Crème Rapport gaf aan dat AB InBev als kwalitatief aandeel koopwaardig was aan een aantrekkelijke waardering.

Dit resulteert in een perfecte balans tussen risico en rendement.

Op basis van de unieke, strenge checklist van 9 punten, worden nog meer aandelen geselecteerd met een beperkt neerwaarts risico en een exponentieel opwaarts potentieel.

Ontdek hier meer voordelen van het Crème de la Crème Rapport.

Foto Credit: iStock