Educatie
Educatie

Totaalrendement bestaat voor 40% uit dividend

Joeri 7 oktober 2019

Globaal gezien wordt er al sinds 2012 al ieder jaar méér dan 1.000 miljard dollar aan dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Tussen 1927 en 2017 was het dividend goed voor +/-40% van het totaalrendement van de S&P 500. P/E Expansion (het duurder worden van de beurzen) was slechts verantwoordelijk voor +/-10% van het rendement. Wie geen dividendaandelen in zijn portefeuille heeft, laat dus 40% van zijn rendement liggen.

Dividend is de SUPER belangrijk. Uw geld kan dus ruim een derde meer opbrengen.

Tegenwoordig kopen veel beleggers aandelen met het oog op stijgende koersen. Het bekende ‘buy low – sell high’ principe. Bij deze strategie is het doel om aandelen voor een lage koers te kopen en, vaak na een relatief korte periode, tegen een hogere koers te verkopen. Tijdens een lange bullmarket, zoals de afgelopen 10 jaar, kan dit mooie resultaten opleveren.

Maar er is een keerzijde.

Er zijn lange periodes geweest waarin aandelenkoersen stagneerden of zelfs daalden. In de periode 2000 tot 2010 hebben veel indexen niet of nauwelijks een koersstijging laten zien. Dit kwam eerder ook al voor in de jaren ‘40 en ‘70.

Uit onderzoek van Hartford Funds blijkt hoe belangrijk dividend is voor het rendement. In de periode van 1930 tot en met 2017 bestond het rendement van de S&P 500 voor maar liefst 42% uit dividend.

In bovenstaande grafiek ziet u dat in sommige periodes het rendement bijna volledig uit dividend bestond. Dit gebeurt wanneer er geen ontwikkeling is in de aandelenkoersen, maar de dividendbetalingen blijven binnenkomen.

Beleggen in dividend voor beter rendement

Met het investeren in dividendaandelen wordt nog een risico vermeden: de noodzaak om te verkopen. De enige manier om bij groeiaandelen (zonder dividend) rendement te verwezenlijken is door te verkopen. Daarmee bent u afhankelijk van de markt. En de markt kan enorm volatiel zijn.

Stel; u koopt een groeiaandeel wat geen dividend uitbetaalt. Het bedrijf groeit en de koers stijgt mee met die ontwikkeling. Maar dan, vlak voordat u het rendement te gelde wilt maken, stort de markt in. Zoals de tech bubble in 2000 of de crisis van 2008 – 2009. In een paar maanden tijd werd jaren aan rendement weggevaagd. Koersen daalden met meer dan 50%. Tijdens de tech bubble daalden de koersen van sommige grote groeiaandelen met meer dan 70%.

Wat als u toch moet verkopen?

Bijvoorbeeld omdat u inmiddels met pensioen bent en leeft van uw beleggingsportefeuille. Of omdat uw kind is begonnen aan die dure studie. Dan heeft u jaren geld apart gezet en belegd zonder rendement. De toekomst ziet er ineens een stuk minder rooskleurig uit.

Dividend: het sneeuwbaleffect

Aan de andere kant van het spectrum zitten de dividend groei aandelen. Er zijn talrijke bedrijven die consequent jaarlijks het dividendbedrag verhogen. Het dividendpercentage wisselt door schommelingen van de beurskoers, maar het absolute bedrag aan dividend per aandeel stijgt ieder jaar. Als u in dergelijke solide bedrijven investeert, dan stijgt het inkomen uit de portefeuille ieder jaar. Ongeacht wat er met de aandelenkoersen gebeurt.

Herinvesteer het ontvangen dividend zolang het niet nodig is voor het pensioen of die dure studie. Hierdoor gaat de sneeuwbal rollen. Enerzijds verhoogt het bedrijf jaarlijks het dividend. Anderzijds koopt u met dat dividend meer aandelen, die vervolgens weer een groeiend dividend uitbetalen. De inkomensstroom groeit exponentieel.

Het ontvangen dividend is veilig gesteld rendement. Geen beurscrash die dat ongedaan kan maken. Maar ook deze bedrijven kunnen volatiele beurskoersen hebben. Wanneer de koersen flink dalen, koopt u met uw dividend meer nieuwe aandelen. Dit zorgt weer voor meer dividend, waardoor de sneeuwbal alleen maar sneller groeit.