Educatie
Educatie

Wanneer moet je aandelen verkopen?

Ronald 15 augustus 2019

Als Value Jagers willen we altijd beleggen op een zo lang mogelijke termijn. Ook de favoriete tijdshorizon van Warren Buffett is ‘forever’. Dat betekent echter niet dat je nooit een aandeel mag verkopen. Het orakel van Omaha verkoopt zelfs regelmatig aandelen. De réden waarom je verkoopt, is het belangrijkste. Daarin mag je geen fouten maken.

Veel beleggers schieten tekort op het gebied van een exit strategie. Nochtans is de reden van verkoop minstens zo belangrijk als de reden van aankoop. In feite moet je al een verkoopstrategie hebben vóór je een aandeel koopt.

Aandelen kopen met de intentie om ze voor altijd bij te houden, is een van de beste strategieën die een belegger kan toepassen. Maar soms zijn er redenen die een belegger ertoe moeten aanzetten om effectief over te gaan tot de verkoop.

Waarom je een aandeel NIET verkoopt

Voor we gaan uitleggen wanneer je wél een aandeel kan verkopen, is het ook belangrijk om te weten wanneer je een aandeel niét moet verkopen.

Er zijn 2 redenen die veel beleggers aanhalen om een aandeel te verkopen die de SLECHTS mogelijke redenen zijn om te verkopen:

  • Het aandeel is gestegen
  • Het aandeel is gedaald

De stijging of de daling van een aandeel is voor een (value)belegger NOOIT een reden om te verkopen.

Beleggers hebben de neiging om het plaatje op lange termijn te vergeten wanneer de beurskoers op korte termijn rood ziet. Negatieve emoties hebben dan ook dubbel zoveel impact als positieve emoties.

Hoe vaak heb je niet een aandeel verkocht omdat de beurskoers daalt om dan x-aantal jaar later te zien dat het aandeel 100-en % hoger staat? Iedere belegger heeft dit ongetwijfeld al eens meegemaakt. Iedere belegger heeft zo’n verhaal (of meerdere). Maar niet iedere belegger leert er zijn lessen uit.

De meeste succesvolle beleggingsmethode blijft: laag kopen en hoog verkopen. Wie verkoopt omdat de beurskoers daalt, doet in feite juist het tegenovergestelde.

Wanneer je wel een aandeel moet verkopen

Er kan veel gebeuren op de aandelenmarkt. Aandelen kunnen overgewaardeerd geraken, de resultaten kunnen tegenvallen, het dividend kan verlaagd of geschrapt worden, … Er zijn tal van redenen die een negatieve impact kunnen hebben op jouw analyse.

Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand al beslist wanneer een aandeel niet meer aan jouw vereisten voldoet. Dit zijn de belangrijkste parameters die je moet gebruiken om te bepalen wanneer je een aandeel dient te verkopen.

-1. De reden van aankoop is niet meer van toepassing

Heb je het aandeel gekocht omdat je gelooft in de CEO en is deze CEO ondertussen opgestapt?

Of heb je het aandeel gekocht omdat het een leidende rol speelde in een industrie en heeft het zijn toppositie moeten afgeven aan een ander bedrijf (denk BlackBerry – Apple)

Heb je het aandeel gekocht voor het dividend en kan het bedrijf het dividend niet meer (volledig) uitbetalen?

Wanneer een fundamentele reden voor de aankoop van een aandeel niet meer van toepassing is, kan je het beter verkopen. Iedere belegger heeft een hoofdreden om een aandeel te kopen. Wanneer deze hoofdreden niet meer van toepassing is, kan je beter afscheid nemen in plaats van hoop te koesteren dat het toch nog goedkomt. Hierin moet je bijzonder eerlijk zijn ten opzichte van jezelf.

Anderzijds kan je ook een fout hebben gemaakt in je analyse. Dat kan de beste beleggers overkomen. Warren Buffett zegt zelfs dat Berkshire Hathaway, de textielgroep die hij kocht, een van de slechtste beleggingen is die hij ooit heeft gedaan. Wanneer je fout zit, moet je dat durven toegeven, verkopen en weer verder gaan.

-2. Het aandeel is overgewaardeerd

Voor de overwaardering moet je goed een onderscheid maken tussen een overwaardering van de markt en een overwaardering van een aandeel. Markten kunnen vaak jaren stijgen met een overwaardering. Bij aandelen is dat minder vaak het geval.

Wanneer je een aandeel analyseert en overgaat tot de aankoop omdat je berekende dat het €50 waard is en slechts aan €30 noteert, is het geen overbodige luxe om het aandeel te verkopen wanneer het op €100 noteert en je analyse nog steeds dezelfde is. Let wel op dat je een nieuwe analyse doet voor je verkoopt.

Zoals gezegd is de stijging van de beurskoers geen reden om te verkopen. Wanneer uit je nieuwe analyse blijkt dat het aandeel niet €50 maar €90 waard is, is een beurskoers van €100 geen overwaardering.

Dit kan ook andersom werken. Wanneer de resultaten slechter worden, maar de beurskoers daalt niet, kan dat ook een overwaardering vormen. Wanneer uit een nieuwe analyse zou blijken dat het bedrijf niet €50 maar €10 waard is en de beurskoers staat nog steeds op €30, heb je ook een overwaardering.

Een andere manier om naar een overwaardering te kijken, is door het bedrijf te vergelijken met zijn sectorgenoten. Stel dat jouw bedrijf een koers/winst-verhouding heeft van 25 terwijl het sectorgemiddelde rond 15 ligt, kan er ook sprake zijn van een overwaardering.

-3. Een herbalansering van je portefeuille

Op lange termijn is het beter dat je portefeuille steeds een goede balans bewaart. Wanneer een of enkele van jouw beleggingen bijzonder sterk presteren, kan het gevaar ontstaan dat ze veel te groot zijn in verhouding tot de rest van je portefeuille. Ook dat kan een reden zijn om (een deel van) je winst te nemen en de portefeuille terug in balans te brengen.

Goede aandelen moet je laten stijgen. Maar wanneer ze té groot worden in verhouding tot de rest, wordt de prestatie van je volledige portefeuille afhankelijk van 1 aandeel. Spreiden is en blijft de boodschap voor een succesvolle strategie op langere termijn. Regelmatig je portefeuille in balans brengen, hoort daar ook bij.

-4. Het dividendbeleid wijzigt

Een daling of schrappen van een dividend is niet onmiddellijk een reden om een aandeel te verkopen. Maar het is wel een rood licht. Wanneer het dividendbeleid wijzigt, wil dat zeggen dat je het bedrijf nog eens grondig moet doorlichten.

Hoe zit het met de omzet/winst/marges?

Waarom heeft het bedrijf het moeilijk? (Concurrentie, tijdelijke problemen, nieuwe managers, …)

Hoe zit het met de schulden en de cashflow?

Is er een goede reden om het dividend te wijziging? (Misschien gaan ze meer aandelen inkopen omdat de beurswaarde te laag staat?)

-5. Het management

De competenties van het management kunnen een bedrijf maken of kraken. Er zijn al goede bedrijven ten onder gegaan door slecht beleid. En er zijn al middelmatige bedrijven uitgegroeid tot mastodonten door een uitstekend management.

Een goed management denkt op lange termijn en stelt het bedrijf voorop. Wanneer je merkt dat het management vooral zijn eigen zakken probeert te vullen, is er als aandeelhouder geen reden om nog langer aan boord te blijven.

Een goed management levert altijd betere resultaten af dan ze voorspellen. Een slecht management belooft de hemel maar komt nooit verder dan de top van de Eiffeltoren.

Conclusie

Je moet vóór je een aandeel koopt eigenlijk al weten wanneer je het verkoopt. De evolutie van de beurskoers, stijgend of dalend, is geen reden om een aandeel te verkopen. (tenzij het een te groot deel van je portefeuille uitmaakt, zoals punt 3).

Wanneer je op voorhand weet wanneer je een aandeel gaat verkopen, zal je zelden of nooit voor verrassingen komen te staan. Op die manier kan je maximaal genieten van jouw winsten. Want een van de voornaamste redenen waarom veel particuliere beleggers zo slecht presteren, is omdat ze te vroeg hun goede aandelen verkopen. Dat probleem heb je niet wanneer je enkel verkoopt bij een van de 5 bovenstaande redenen.

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]