Kooptip
Kooptip

Dit is de meest aantrekkelijk sector van de oliemarkt

Ronald 24 januari 2018

De olieprijs staat na jaren van depressieve prijzen terug op een niveau dat in de laatste 3 jaar niet meer gezien werd. De prijs voor 1 vat Brent-olie tikte recent zelfs opnieuw de grens aan van 70 dollar per vat. Dit is maar liefst 200% hoger dan het dieptepunt van 2 jaar geleden. Het mag dan ook niet verwonderen dat afgestrafte en ondergewaardeerde oliesectoren uit het dal kruipen.

Een van de meest afgestrafte sectoren binnen de oliesector was die van de MLPs. MLPs, voluit master limited partnerships, zijn bedrijven die investeren in olie- en energie-infrastructuur. Je kan ze enigszins vergelijken met de REITs, de vastgoedfondsen, van de oliemarkt. Ze houden zich bezig met het verwerken, vervoeren, opslaan of de raffinage van olie en/of gas.

Amerikaanse oliesector

De lagere olieprijzen in 2015 en 2016 zorgden voor een afname van de olieproductie in de Verenigde Staten, waardoor deze sector zwaar werd afgestraft.

Het is een zeer kapitaalintensieve sector. De sterke opmars van de schalieolie in de Verenigde Staten zorgde ook voor een sterke toename van de infrastructuur. Wanneer dan de productie daalt terwijl de grote infrastructuurwerken in aanbouw zijn, creëert dat een perfecte storm van hogere kosten en lagere opbrengsten.

Maar de trend lijkt nu juist te keren.

Vanaf 2018 zien we na jaren van pijn juist het tegenovergestelde. De grote infrastructuurwerken zijn achter de rug. De kapitaaluitgaven kunnen nu dalen. En op hetzelfde moment zien we dat de productie blijft toenemen waardoor de inkomsten stijgen. Na de perfecte storm volgt zo de perfecte cocktail.

In 2018 verwacht de sector voor het eerst in vele jaren opnieuw een hogere EBITDA te boeken dan dat er kapitaaluitgaven zijn.

De zon schijnt (opnieuw) voor MLPs van de oliesector

MLPs waren een van de meest afgestrafte sectoren op de beurzen van de laatste jaren. Maar zoals dat altijd op de beurzen gaat, schijnt er op een gegeven moment weer licht aan het einde van de tunnel. Dat moment is nu aangebroken. En dat maakt beleggen in deze sector bijzonder interessant.

De enorme investeringen van de laatste jaren nemen de komende jaren af. MLPs halen traditioneel geld op via de uitgifte van nieuwe aandelen om hun projecten te financieren. Zo werd er in 2017 tussen de 20 miljard dollar en 25 miljard dollar aan nieuwe aandelen uitgegeven. Voor 2018 valt dit naar schatting terug naar 10 miljard dollar en voor 2019 verwacht men nog minder.

Hoe minder nieuwe aandelen een MLP moet uitgeven, hoe meer geld er verdeeld kan worden onder de bestaande aandeelhouders. Er is namelijk geen verwatering meer. En ondertussen staat de olieprijs weer een pak hoger en blijft de olieproductie in de VS stijgen. We krijgen dus de omgekeerde situatie van de laatste jaren. In plaats van een lagere olieprijs met hogere uitgaven, staan we nu voor jaren van een hogere olieprijs met lagere uitgaven.

Ten tweede gaan MLPs de laatste tijd ook steeds meer op zoek naar partners om grote projecten te financieren. Zo brachten Kinder Morgan en Targa Resources partners aan in enkele nieuwe projecten terwijl Energy Transfer Partners een join venture afsloot voor verschillende nieuwe infrastructuurwerken.

Dubbel feest voor beleggers in MLPs

Ten slotte staat de sector veel lager gewaardeerd dan enkele jaren geleden. De hogere olieprijs zorgt voor hogere volumes en daardoor ook betere marges. De EBITDA-resultaten van de sector laten een gezonde jaar-op-jaargroei zien. Naarmate de inspanningen van de laatste jaren inkomsten beginnen op te brengen, zal dit nog verbeteren.

In het 3e kwartaal 2017 was de waardering van de sector het goedkoopste in 7 jaar.

De MLP-sector heeft na vele jaren tegenwind eindelijk nog eens de wind in de rug. Maar de waarderingen staan nog altijd op een bijzonder laag niveau. Een lage waardering betekent in dit geval een groot potentieel op koerswinst en een hoog huidig dividendrendement. Zo sla je met MLPs twee vliegen in één klap.

In het Inside Value Rapport staat dé favoriete MLP van oliemiljardair T. Boone Pickens. Deze hedgefundmanager is een levende legende als belegger in olieaandelen. Hij kocht iets meer dan 400.000 aandelen, goed voor een investering van meer dan 8 miljoen dollar waardoor deze MLP nu bijna 4% van zijn totale portefeuille uitmaakt en op jaarbasis meer dan 10% dividendrendement opbrengt. Lees hier meer over het Inside Value Rapport >>