Beurs
Beurs

Een portfolio om iedere storm te doorstaan

Joeri 29 september 2020

Stel je een portefeuille voor wat je de rest van je leven kunt aanhouden. De allocatie is zo verdeeld dat het goede resultaten geeft in tijden van inflatie en in tijden van deflatie. Het werkt bij economische groei, en bij economische krimp. Kortom een portfolio voor goede én voor slechte tijden: een portfolio wat iedere storm doorstaat. Geïnteresseerd? 

Dit portfolio heet het ‘All Weather Portfolio‘ is ontwikkeld door Ray Dalio van Bridgewater Associates. Dit is een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Bridgewater is bekend vanwege de analyse van, en beleggen op rondom, de economische cycli en macro-economische omstandigheden. 

Dalio weet dus het een en ander over het samenstellen van een portfolio, en wij kunnen hiervan leren. 

Vier economische omstandigheden

Het portfolio is ontwikkeld om goed te presteren in allerlei verschillende economische omstandigheden. Sterk versimpeld zijn er vier verschillende situaties:

  • Stijgende prijzen (groei van inflatie)
  • Dalende prijzen (krimp van inflatie, ofwel deflatie)
  • Bull market (groei van de economie)
  • Bear market (krimp van de economie)

Deze vier omstandigheden kunnen we weergeven in een matrix:

Activa per omstandigheid

Vervolgens kunnen we per situatie invullen welke activa in die periode het best presteert.

Tijdens periodes van stijgende prijzen presteren grondstoffen en goud bijvoorbeeld vaak goed. In periodes met deflatie geven obligaties meestal een goed rendement. Tijdens bull markets wil je in aandelen zitten, en in bear markets in obligaties. 

Wanneer we de best presterende activa invullen in het matrix ontstaat het volgende beeld:

Verdeling

Obligaties geven een goed rendement in meerdere economische scenario’s. Daarom heeft deze categorie een hoge allocatie in het All Weather Portfolio.

De andere activaklassen zijn niet gelijk verdeeld, omdat niet alle economische omstandigheden zich even vaak voordoen. Economische groei komt bijvoorbeeld meer voor dan hoge inflatie. 

Daarom ziet de verdeling van het portfolio er als volgt uit: 

Conclusie

Dit is uiteraard een zeer simpele weergave. Zowel wat betreft de inhoud van het portfolio als hoe het portfolio zich in de praktijk gedraagt. 

Maar, in de praktijk werkt het wel. In een volgend blog staan we stil bij de prestaties van het portfolio en voor welk type belegger deze strategie geschikt is. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet