Educatie
Educatie

Beleggen in value aandelen kan je niet langer negeren

Ronald 29 januari 2019

Grosso modo heb je op de beurs 2 soorten aandelen: groeiaandelen en value aandelen. Terwijl de eerste groep de laatste jaren de wind in de rug had, werd de 2e groep uit het oog verloren. De forse volatiliteit en correcties in het 4e kwartaal 2018 hebben ervoor gezorgd dat beleggers stilaan weer beginnen beleggen in value aandelen, ten koste van groeiaandelen?

Aandelen kan je niet 100% in vakjes steken. Zelfs de meester value belegger Warren Buffett zegt dat value en groei met elkaar verbonden zijn. Ook value beleggers zoeken dus groei. Het grote verschil is dat voor groeiaandelen beleggers bereid zijn om de groei van morgen te betalen. Wanneer je gaat beleggen in value aandelen kijk je eerder naar de waarde van vandaag.

Na 10 jaar in het voordeel van groei, is het nu tijd om terug te kijken naar de waarde van bedrijven.

Waarom hadden groeiaandelen voordeel?

Beleggers die groeiaandelen kopen, kopen eigenlijk hoop. De hoop om vandaag een bedrijf te kopen dat over 5 jaar veel groter (en winstgevender) zal zijn. Beleggers kopen een droom. Een droom die een nachtmerrie kan worden wanneer ze niet op tijd wakker worden.

Het losse monetaire beleid van de centrale banken sinds de financiële crisis heeft veel dromen gerealiseerd. Er was geld in overvloed en rentevoeten waren uitzonderlijk laag. Bedrijven die normaal gezien een crisis niet overleven, hadden een levenslijn. Andere bedrijven maakte van het goedkope geld gebruik om jarenlang te investeren in groei zonder de focus te moeten leggen op winst.

Maar aan alle trends komt ooit een einde.

Einde van een tijdperk. Terug beleggen in value aandelen ?

Aangezien de waarde van een bedrijf bestaat uit de toekomstige winst, zorgde het goedkope geld ervoor dat waarderingen hoog mochten en konden zijn. Lage rentevoeten maakten groeiaandelen aantrekkelijker.

Maar we zitten nu op een keerpunt.

beleggen in value aandelen

Rentevoeten zijn nog steeds laag, maar niet meer ultra laag. En de zondvloed van liquiditeiten door centrale banken droogt snel op. De Federal Reserve haalt geld uit de markt en de ECB pompt geen geld meer in de markt. Ook andere centrale banken staan op het punt om het monetaire beleid en de liquiditeiten te verstrakken.

De rugwind voor groeiaandelen verandert in tegenwind.

Beleggers zijn niet meer bereid om hoge premies te betalen voor een onzekere toekomstige groei. In plaats daarvan gaat men terug naar de waarderingen kijken. Hoewel er ook sterke groeibedrijven zijn die een hoge waardering verdienen, spelen de minder sterke groeibedrijven die hoge waardering nu kwijt.

Kwaliteit primeert opnieuw!

Value beleggen is tegendraads beleggen

Value aandelen zijn vaak vergeten parels van de beursvloer aan aantrekkelijke waarderingen. Beleggers zijn deze aandelen 10 jaar lang vergeten terwijl deze bedrijven ook gegroeid zijn.

Dat maakt value beleggen vandaag zo interessant.

Heel veel goede bedrijven groeien al jaren, zonder dat beleggers er oog voor hebben gehad. Maar Q4 2018 heeft hier verandering in gebracht. De focus verschuift. En het sentiment voor value aandelen begint te verbeteren.

Als belegger maak je de grootste winst wanneer het sentiment draait van ontiegelijk slecht naar minder slecht.

De grote massa zal pas volgen wanneer het sentiment verschuift van slecht naar goed. En dan hebben value beleggers hun schaapjes al lang op het droge.

Bij Value Jagers gaan we steeds op zoek naar deze onontdekte, vergeten parels van de beursvloer. Daarbij leggen we de focus op sterke bedrijven, met een gezonde balans, een aantrekkelijke groei en een stevige onderwaardering.

3 value-aandelen die zelfs Buffett zou kopen