Beurs
Beurs

Wat is uw beleggers IQ: er zijn drie groepen

Joeri 24 augustus 2021

Om succesvol te beleggen, is het handig om uw beleggers IQ te kennen. Grofweg zijn er drie soorten beleggers: degene die niets weten, degene die sommige dingen weten en degene die alles weten. De groep van beleggers die sommige dingen weet is het grootst, maar eigenlijk ook de minst interessante groep om in te zitten. 

Wanneer we het schematisch weergeven ziet de verdeling onder beleggers er als volgt uit:

Het beleggers IQ

De groep die niets weet

De beleggers aan de linkerkant van de grafiek weten niet veel. Ze luisteren naar het ‘financiële advies’ op TikTok en weten zeker dat Dogecoin ‘To The Moon’ gaat. Ze kopen de meme-aandelen en hebben ‘Diamond Hands’. 

Maar… deze beleggers heb soms mazzel en ze boeken de afgelopen periode fenomenale rendementen. Toch zal het lage beleggers IQ rendementen voor de lange termijn in de weg staan.

De groep die iets weet

Dit is de grootste groep. Het probleem van deze beleggers is dat ze alles overdenken. Ze zijn negatief over investeringen wanneer ze dalen, maar balen toch wanneer ze een rit omhoog gemist hebben. Ze begrijpen hoe de markt werkt, maar kunnen er door hun angst om geld te verliezen toch niet van profiteren. 

Deze groep zit vast. Ze weten genoeg om te beseffen hoe weinig ze weten. Ze weten dat andere beleggers ook veel weten. Hierdoor vinden ze dat er geen voordeel te behalen valt, en twijfelen ze veel.

De groep die alles weet

Tot slot zijn er de beleggers die vrijwel alles begrijpen. Ze lezen alle jaarstukken en zijn exact op de hoogte van de staat van de economie. Ze zien verbanden waar anderen die niet zien. 

Dit type belegger is in staat complexe dingen simpel te maken, en doet hier zijn voordeel mee. Het gevaar van deze groep is vergelijkbaar met de eerste groep. Briljant en gestoord liggen immers dicht bij elkaar. 

Conclusie: beleggers IQ is belangrijk

Veruit de meeste beleggers bevinden zich in de beleggers IQ groep die íets weet. Daar zullen we mee moeten leren leven. Door te studeren en blijven leren kunnen we iets naar rechts opschuiven. 

Het probleem is namelijk dat er geen echt voordeel te behalen valt in het midden. Je bent niet gelukzalig onwetend, maar ook niet perfect alwetend. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet