Beleggen
Beleggen

De beurs 2021: een overzicht van de winnaars

Joeri 7 januari 2022

Hoewel 2021 iets minder heftig was dan 2020, was het opnieuw een bewogen beursjaar. Er waren veel ontwikkelingen in de wereldeconomie en maatschappij. Dit leidde tot een aantal verrassende winnaars op de beurs. 

We beginnen met de aanleiding voor het volatiele beursjaar. Het was wederom een jaar waarin de pandemie een belangrijke rol speelde, maar er gebeurde meer:

  • verstoring van diverse toeleveringsketens
  • chiptekorten
  • overheden die wereldwijd op ongeziene schaal de economie stimuleerden
  • oplopende inflatie

Maar ook Covid-19 bleef dus op de voorgrond, met de uitrol van de vaccins en nieuwe varianten Delta en Omicron. 

Een aantal sectoren wisten duidelijk te profiteren van deze omstandigheden. Beleggers in de volgende sectoren wisten hoge rendementen te boeken:

‘Big Tech’

Na een aantal zeer sterke jaren was 2021 opnieuw een goed jaar voor de grote technologiebedrijven.

Zo steeg de koers van Alphabet (Nasdaq: GOOG) met +65% tot een all time high boven de $ 2 biljoen marktkapitalisatie. Maar ook de meeste andere ‘FAANG stocks’ deden het goed.

Halfgeleiderindustrie

We haalden het hierboven al aan: het chiptekort. Fabrikanten kunnen de vraag niet aan. Waar de vraag het aanbod fors overstijgt gaan prijzen omhoog. Daar profiteerden chipontwerpers en -producenten van in 2021. 

Zo steeg de koers van Nvidia (Nasdaq: NVDA) met maar liefst +125%. Ook leveranciers aan de sector, zoals het Nederlandse ASML (AMS: ASML), deden in 2021 goede zaken.

Exploratie en productie van olie en gas 

2020 was een jaar wat de geschiedenisboeken in gaat. Toen de pandemie in het voorjaar het hoogtepunt bereikte ging de prijs van oliefutures namelijk negatief. Ongekend.

2021 werd een jaar van herstel voor de sector. De olieprijs (WTI) begon het jaar onder de $ 50 per vat, maar eindigde rond de $ 75 per vat. Hiermee ligt de prijs boven het niveau van voor de pandemie, en zijn de olieproducenten die 2020 overleefden ineens enorm winstgevend.

Tegendraadse beleggers die in 2020 de sterke spelers in deze sector kochten hebben een mooi jaar gehad.

Verloop olieprijs (WTI) sinds eind 2016

REITs

Het was ook een goed jaar voor (Amerikaanse) vastgoedbeleggingen. Al moeten we hierbij de opmerking maken dat dit erg afhankelijk was van de subsector. 

Zo presteerden de REITs die zich richten op industrieel vastgoed erg goed. Nog hogere winsten werden geboekt bij REITs voor ‘self-storage units’. De koers van Extra Space Storage (NYSE: EXR) verdubbelde bijvoorbeeld in 2021. 

Deze sector wordt vaak afgedaan als saai, beleggers zouden dit type aandelen enkel moeten kopen voor het dividend. Er blijkt maar weer eens dat ook met dit soort aandelen hoge rendementen geboekt kunnen worden. 

Vermogensbeheerders

Met de nog altijd zeer lage rente en onrustige markten was het een perfect klimaat voor financials. Met name vermogensbeheerders en private equity bedrijven. 

Ook banken presteerden over het algemeen goed in 2021 door deze omstandigheden. Zo herstelde de koers van ING Groep (AMS: INGA), na een slecht 2020, dit jaar met +63%. 

Conclusie

Het afgelopen jaar was een lucratief en volatiel beursjaar. Waar iedereen had gehoopt dat we in 2021 de pandemie zouden overwinnen bleef deze Covid-19 toch de voorpagina’s domineren. 

Een aantal sectoren presteerden zeer goed, met hoge rendementen tot gevolg. Het valt op dat veel van deze sectoren een jaar eerder juist afgestraft waren. Dat zijn juist de sectoren waar wij als waardebeleggers posities in hebben.