Beurs
Beurs

Dit heb je nodig om succesvol te beleggen

Joeri 18 januari 2021

Beleggen is gemakkelijk. Succesvol beleggen is al een stuk minder eenvoudig. Om als winnaar uit de bus te komen zijn een aantal eigenschappen en andere factoren nodig. Herken jij je in onderstaande?

Om succesvol te beleggen moet je deze zeven eigenschappen hebben:

  1. Bereid zijn hard te werken;
  2. Je goed kunnen focussen;
  3. Een vooruitziende blik. Je herkent patronen en trends;
  4. Zelfvertrouwen en een sterke maag. Je durft beslissingen te nemen en hebt de overtuiging om er ook in moeilijke tijden aan vast te houden;
  5. Flexibiliteit van denken. Je past je beslissingen aan wanneer de situatie verandert, nieuwe informatie beschikbaar komt of wanneer je beseft dat je een fout hebt gemaakt;
  6. Geduld. Je kan goed niets doen. Succesvol beleggen is ook veel afwachten;
  7. Een beetje geluk. Dit is geen eigenschap natuurlijk, maar we kunnen allemaal wel eens een meevaller gebruiken.

Er is geen makkelijke manier om snel rijk te worden. Zoals ze zeggen in de zakenwereld: 

There are no free lunches 

Alles heeft een prijs. In het geval van beleggen is dat, wanneer je al over de juiste eigenschappen beschikt, vooral een investering in tijd. Je moet veel lezen en studeren.

Wat dit betreft is het niet makkelijk, zoals zelfs Charlie Munger zegt:

Investing is not supposed to be easy. Anyone who finds it easy is stupid

Dat gezegd hebbende: er zijn momenten waarop uitzonderlijke kansen zich voordoen. Dan lijkt het misschien makkelijk geld verdienen.

Maar dat zijn de momenten waarop je harde werk, je vele uren bestuderen van jaarcijfers en het herkennen van langetermijntrends beloond worden. 

De markt heeft lang niet altijd gelijk

Er zijn momenten waarop beleggingen door de markt verkeerd geprijsd worden. Op die momenten komen beleggers met bovenstaande 7 eigenschappen in actie, dan wordt het geld verdiend. 

Een voorbeeld van zo’n moment zijn bearmarkets waarin lagere koersen meer verkopers naar de beurs trekken, met nog lagere koersen tot gevolg. Bijvoorbeeld door margin calls of simpelweg angst onder beleggers. 

De beleggers met een sterke maag hebben dan ook goed verdiend de laatste jaren. Zij kochten groot in 2002 en 2009. Maar ook recenter hebben we deze kansen gezien. Bijvoorbeeld december 2018 (wat lijkt dat al lang geleden) en uiteraard maart 2020. 

Dus, heb jij de eigenschappen die nodig zijn om een succesvolle belegger te zijn? Zo ja; dan heb je vast veel sterke bedrijven gekocht in maart van dit jaar. Dan staat je portfolio er nu goed voor, gefeliciteerd. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet