Beleggen
Beleggen

Buffett: Munger was ‘de architect’ van Berkshire

Joeri 27 februari 2024

De jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B) verscheen afgelopen weekend. Hier kijken waardebeleggers van over de hele wereld ieder jaar naar uit. Iedereen is benieuwd naar wat Warren Buffett te zeggen heeft. In deze brief gaat hij in op de resultaten van Berkshire, maar ook op de economie en andere zaken. De brief over 2023 markeerde de eerste uitgave van Buffett sinds het overlijden van zijn zakenpartner Charlie Munger.

In de brief van dit jaar gaat Buffett uitgebreid in op zijn relatie met Charlie, en de rol die hij speelde voor Berkshire. Hij noemt Munger ‘de architect’ van het huidige Berkshire. Waarbij Buffett optrad als ‘de hoofdaannemer’ die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de visie van Charlie

Hij schrijft verder dat “Charlie nooit zocht naar erkenning voor zijn rol als ontwerper, maar in plaats daarvan mij alle lof in ontvangst liet nemen. Op een bepaalde manier was zijn relatie met mij deels die van oudere broer, deels die van een liefhebbende vader. Zelfs als hij wist dat hij gelijk had, gaf hij mij de leiding. Wanneer ik blunderde stond hij nooit – nooit – stil bij mijn fouten.”

Uit het schrijven blijkt verder dat Buffett vindt dat Charlie Munger meer eer verdient. Zo gaat hij dieper in op de eerdere vergelijking die hij maakte: “In de fysieke wereld worden grote gebouwen gekoppeld aan hun architect. Terwijl degene die het beton gestort hebben of de ramen hebben geïnstalleerd al snel worden vergeten. 

Berkshire is een geweldig bedrijf geworden. “Terwijl ik lange tijd de leiding had over het ‘bouwpersoneel’, moet Charlie Munger voor altijd worden gecrediteerd als de architect.”

$ 168 miljard aan cash en staatsobligaties

Verder stond Buffett uiteraard stil bij de enorme cashpositie die het bedrijf heeft opgebouwd. Ze sloten het jaar af met $ 168 miljard aan cash en kortetermijninvesteringen. Hij houdt dit kapitaal aan om gebruik te kunnen maken van bijzondere kansen, die zich van tijd tot tijd voordoen. Buffett trekt hierbij de vergelijking met 2008, een periode waarin Berkshire fantastische deals kon sluiten.

Hij schrijft dat Berkshire tijdens de paniek van 2008 een positieve kasstroom genereerde en hiermee op geen enkele manier afhankelijk was van extern kapitaal. Berkshire is altijd voorbereid op bijzondere omstandigheden: 

“We hadden het moment van de economische verlamming niet voorspeld, maar we waren er altijd op voorbereid.” Uit zijn woorden valt duidelijk af te leiden dat hij nu opnieuw voorbereid is: “Snelheid van de communicatie en de wonderen van de technologie zorgen voor een wereldwijde verlamming waarbij er sprake kan zijn van onmiddellijke paniek. Dit gebeurt niet vaak, maar het komt voor”. 

Koersontwikkeling BRK.B en de S&P 500 over de afgelopen vijf jaar

Beleggers in Berkshire Hathaway kunnen overigens ook tevreden zijn. Over het afgelopen jaar is de koers met zo’n 34% gestegen, waarmee het de S&P 500 voor blijft. Ook over de afgelopen vijf jaar verslaat het conglomeraat de belangrijkste index, met een rendement van +101% versus +81% voor de S&P 500. 

Zelfs in deze oververhitte markt, terwijl Buffett $ 168 miljard aan de zijlijn heeft staan, is hij dus in staat de index te verslaan. Buffett blijft hiermee bewijs leveren dat zijn strategie werkt. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.