Economie
Economie

Corona speelt ook in 2021 een grote rol voor beleggers

Joeri 19 januari 2021

In 2020 kregen we extreme volatiliteit voor onze kiezen. De onzekerheid omtrent Covid-19 deed de beurzen in het eerste kwartaal crashen. De AEX, BEL20 en S&P 500 verloren allemaal zo’n 35% in korte tijd. Vervolgens veerde ze weer snel op, de AEX maar vooral de S&P 500 sloten het jaar zelfs positief af. Een nieuw jaar betekent niet direct een einde aan deze volatiliteit. 

De pandemie is echter nog niet volledig onder controle. Wij zien 3 manieren waarop Covid-19 ook in 2021 de beurs nog in zijn greep kan houden. 

De effectiviteit van het vaccin valt tegen

Wereldwijd is het vaccineren begonnen met vaccins van Pfizer (PFE) / BioNTech (BNTX) en Moderna (MRNA). Voor beide vaccins geldt een uitzonderlijk hoge effectiviteit van zo’n 95%. Er zijn echter meer vaccins nodig, deze twee fabrikanten kunnen niet de gehele wereldbevolking vaccineren. 

Op korte termijn worden bijvoorbeeld cijfers van Johnson & Johnson (JNJ) verwacht. Het grote voordeel van dit vaccin is dat het slechts één dosis nodig heeft in plaats van twee.

Het afwachten is echter op de effectiviteit van dit vaccin. Wanneer dit tegenvalt brengt dit waarschijnlijk de beurzen omlaag. Beleggers zullen twijfelen of we de pandemie wel de baas kunnen. 

Niet genoeg mensen krijgen het vaccin

Er doen de wildste verhalen over het vaccin de ronde. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen twijfelen om zich in te laten enten. Om de pandemie de kop in te drukken is groepsimmuniteit nodig. Hiervoor moet minimaal zo’n 75% van de bevolking worden gevaccineerd. 

Zonder groepsimmuniteit kunnen we waarschijnlijk niet terug naar ‘normaal’. Wanneer bij grootschalige uitrol blijkt dat te weinig mensen zich willen laten vaccineren vormt dit een probleem voor het heropstarten van de samenleving, met alle economische gevolgen.Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl 

Varianten van het virus

Onlangs werd in Engeland een variant op het virus ontdekt. Deze variant is inmiddels in diverse andere landen gevonden. Het lijkt erop dat de nieuwe variant niet dodelijker is, maar wel besmettelijker. Deze, of andere variaties op het virus, kunnen zorgen voor strengere maatregelen of lockdowns in 2021. 

Wanneer het virus verder muteert is het bovendien mogelijk dat de vaccins minder effectief blijken. Als we nieuwe varianten blijven ontdekken creëert dit dus onzekerheid. Wat dit soort onzekerheid doet met de beurs hebben we in maart gezien. 

Conclusie

We zijn voorlopig dus nog niet terug bij een ‘normale’ samenleving en economie. Hoe lang dit nog duurt is van diverse factoren afhankelijk. Deze onzekerheid kan zorgen voor mee- en tegenvallers. Daarom verwachten we dat 2021 opnieuw een volatiel beursjaar wordt. 

Maar volatiliteit vinden we helemaal niet erg, voor slimme beleggers werkt dit juist in het voordeel. 

Auteur is long PFE.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet