Beurs
Beurs

7 tips om te beleggen in volatiele beurzen

Joeri 22 november 2019

Periodes met hoge volatiliteit op de beurs kunnen zenuwslopend zijn. Toch krijgt iedere langetermijnbelegger ermee te maken. Het is niet leuk, maar je weet dat de markt regelmatig zal dalen tijdens je beleggingscarrière. Onze beleggingsprincipes veranderen niet in moeilijke tijden, die van jou zouden dat ook niet moeten doen. Daarom 7 tips om vol te houden wanneer de volatiliteit stijgt.

Het kan moeilijk zijn om stil te blijven zitten wanneer beurzen blijven dalen. Veel beleggers krijgen dan het gevoel íets te moeten doen. Deze 7 tips kunnen jou helpen om met hoge volatiliteit om te gaan:

Geef niet toe aan de drang om te verkopen op basis van recente koersbewegingen

Door aandelen te verkopen wanneer de markten dalen worden tijdelijke verliezen permanent verliezen. Het is verstandiger om het oorspronkelijke plan te blijven volgen. Dit betekent niet dat je aandelen nooit moet verkopen wanneer ze dalen.

De dalende koers kan ook komen door een verandering in de vooruitzichten van het bedrijf. Maak beslissingen op basis van toekomstige kansen en risico’s van de onderneming, niet op basis van de beurskoers.

iStock.com/NanoStockk

Pas de manier van handelen aan

Houd bij het handelen in volatiele tijden rekening met de omstandigheden. Werk bijvoorbeeld met stop-orders, stop-limit-orders of koop put opties.

Hiermee wordt het neerwaarts risico beperkt. Dit kan zorgen voor een betere nachtrust in onzekere tijden.

Blijf focussen op de lange termijn

Beurzen stijgen meer dan ze dalen. Bear markets, een periode met een daling van 20% of meer, duren vaak relatief kort.

De Amerikaanse broker Schwab heeft een onderzoek gedaan naar de bear- en bull markets van de S&P 500. Gemiddeld duurt een bear market 505 dagen en levert een negatief rendement op van -39%.

De gemiddelde bull market duurt 2.241 dagen met een gemiddeld rendement van +213,5%.

Negeer de paniek en focus op de lange termijn.

Heroverweeg je eigen risicotolerantie

Sommige beleggers worden tijdens een daling op een harde manier geconfronteerd met de grenzen van hun eigen risicotolerantie. Misschien komt het risico van je portefeuille ook niet meer overeen met je huidige situatie of levensfase.

Een daling kan een wake-up call zijn om de weging van verschillende beleggingscategorieën opnieuw te bepalen.

Zorg voor een gespreide portefeuille

credit: istock.com/Rawpixel

Volatiele beurzen kunnen aan het licht brengen dat de portefeuille onvoldoende gediversifieerd is.

Besef welke rol ieder aandeel speelt in het portfolio, en hoe het portfolio als geheel beweegt op basis van ontwikkelingen in de markt.

Overweeg het toevoegen van posities in defensieve beleggingscategorieën

Defensieve posities zoals geldmarktfondsen en (staats)obligaties kunnen de portefeuille stabieler houden wanneer aandelenkoersen dalen.

Het is verstandig om vermogen wat je binnen een paar jaar nodig hebt aan te houden in liquide en minder volatiele activa. Zoals kortlopende staatsobligaties. Hiermee voorkom je dat je aandelen tijdens een dip moet verkopen.

Herbalanceer het portfolio indien nodig

Aandelen en beleggingscategorieën met een hoger rendement raken op termijn overwogen in een portfolio. Wanneer je niet herbalanceert gaan deze een steeds groter deel uitmaken van de volatiliteit van de portefeuille.

Door te herbalanceren bouw je posities af die te groot zijn geworden, en dit verplaats je naar achtergebleven posities. Het is verstandig om dit regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, te doen.

Conclusie

Verkoop niet enkel vanwege een dalende koers, zorg voor een goed passend en gespreid portfolio en focus op de lange termijn.

Negeer zoveel mogelijk van de onrust die ontstaat in volatiele tijden en trek je eigen plan. Hiermee boek je veruit de beste resultaten.