Aandelen
Aandelen

De grootste bedrijven van het decennium

Joeri 13 januari 2020

Het afgelopen decennium waren er veel veranderingen op de beurzen. Bijvoorbeeld welk bedrijf zich de meest waardevolle beursgenoteerde onderneming mocht noemen. De afgelopen 10 jaar is er behoorlijk wat roulatie geweest voor de nummer 1 positie. Het was een gevecht aan de top, met soms verrassende winnaars.

 Het decennium begon met kort PetroChina op één, met een marktwaarde van circa 322 miljard dollar. Maar al snel werden het de Amerikaanse bedrijven die de hoogste marktkapitalisatie hadden. Zo ging ExxonMobil (XOM) snel PetroChina voorbij.

In augustus 2011 nam Apple Inc. (AAPL) het stokje over. Het succes van de iPhone tilde de market cap van Apple ver boven die van ExxonMobil, de piek van Apple lag rond de 575 miljard dollar.

Opkomst van technologieaandelen

Exxon pakte de leiding terug in 2013, maar dat was van korte duur. Apple hield de eerste plaats vast tot begin 2016. Dat was het moment waarop een andere grootmacht het meest waardevolle bedrijf werd. De opkomst van mobiele advertenties stemde beleggers optimistisch.

De market cap van Alphabet Inc. (GOOGL), het moederbedrijf van Google, steeg tot boven die van Apple. Deze opleving was echter van korte duur, na ongeveer 3 maanden stond Apple weer op één.

Op 2 augustus 2018 werd Apple het eerste vrij verhandelbare beursgenoteerde bedrijf met een marktwaarde van 1 biljoen dollar.

Verschil in rendement. ExxonMobil kwam het decennium sterk binnen maar is vervolgens nauwelijks gegroeid. Amazon bleek de beste investering. Bron: Yahoo Finance

Gevecht der (drie) titanen

Eind 2018 was er meer volatiliteit op de beurs, wat zorgde voor wisseling van de wacht. Software- en cloud gigant Microsoft Corporation (MSFT) stond rond de jaarwisseling bovenaan. Dit was van korte duur, Amazon.com Inc (AMZN) nam het stokje na 2 maanden al over.

In de periode rond de jaarwisseling was het een strijd tussen Apple, Microsoft en Amazon. De onderneming die de titel ‘meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf’ mocht dragen wisselde maar liefst 7 keer in een paar maanden tijd.

Microsoft kwam als winnaar uit de bus, en wist de eer tot de herfst van 2019 vast te houden.

Vanaf oktober maakte Apple zijn sterke comeback, en weet de voorsprong tot nu toe vast te houden.

De toekomst van de beurs

Het decennium begon met de oliemaatschappijen als de groten der aarde. Deze werden echter al snel van de troon gestoten door de techbedrijven. Software, hardware, online shopping en marketing zorgde voor de commerciële successen van de afgelopen 10 jaar.

Maar wat gaan de jaren ’20 ons brengen? Waarschijnlijk een roulatie uit de tech sector, waar de waarderingen erg hoog zijn opgelopen. Komen de oliebedrijven terug?

Lees er alles over in de rapporten van onze analisten.

Auteur is long ExxonMobil (XOM), Apple Inc. (AAPL) en Amazon.com Inc (AMZN).

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]