Educatie
Educatie

De kracht van de langetermijnvisie

Joeri 27 januari 2020

Te vaak overtuigen we onszelf ervan dat succes een kwestie van geluk is. We overschatten de factor geluk en onderschatten het aandeel van de dagelijkse investering. ‘Die vent met een gewone baan die onverwacht een beleggingsportfolio van vele miljoenen naliet had gewoon mazzel met zijn beleggingen.’ Dat was het niet. Hij speelde gewoon een ander spel dan de rest. Hij had de langetermijnvisie.

Constant handelen naar de langetermijnvisie is niet erg opvallend en vaak nauwelijks merkbaar. Het is soms zelfs saai. Maar wanneer je het vanaf een jonge leeftijd doet, zijn de resultaten indrukwekkend. Handelen vanuit deze visie heeft een enorme invloed op je zakelijke en privé leven.

“If you always do what you always did, you will always get what you always got.” – Albert Einstein

Als je doet wat anderen doen, is dat een zekere weg naar het worden van gemiddeld. Je wordt dan het gemiddelde van mensen in vergelijkbare omstandigheden. Er zijn veel manieren om te ontsnappen aan het gemiddelde, één daarvan is het langetermijndenken.

Het begint klein maar het groeit snel. Het is de spreekwoordelijke sneeuwbal die gaat rollen. Hoe langer je focust op de lange termijn, hoe makkelijker het wordt en hoe groter de resultaten. Hoe langer je focust op de korte termijn, hoe moeilijker het wordt om te veranderen, en hoe hoger de offers worden om te veranderen.

Kortetermijnvisie

Met de kortetermijnvisie stel je uit wat moeilijk is. In plaats daarvan doe je dingen die makkelijker of leuker zijn. Dit biedt zichtbare en directe voordelen.

Kortetermijndenken is daardoor erg verleidelijk:

  • Waarom je huiswerk maken als je ook kan gaan spelen?
  • Waarom sparen als je het ook met je creditcard kan betalen?
  • Waarom naar de sportschool gaan als je ook een biertje kan drinken met vrienden?
  • Waarom zou je je goed voorbereiden op een vergadering als je ook vooraf even de samenvatting kan lezen?
  • Waarom beleggen als je ook kan gaan shoppen?

Hoe langer je op deze manier leeft, hoe groter de consequenties worden. Van dag tot dag is het effect klein, maar na verloop van tijd wordt het resultaat steeds zichtbaarder. Dan ineens is het resultaat merkbaar, en dan is het te laat om het tij te keren.

Het probleem met de kortetermijnvisie is dat het in het dagelijks leven ook weinig verschil lijkt te maken. Wanneer je braaf je huiswerk maakt haal je niet gelijk een tien. Wanneer je wat geld apart zet ben je nog geen miljonair. Als je naar de sportschool gaat ben je nog niet direct fitter. Als we gemotiveerd zijn proberen we wel eens wat van deze dingen, maar omdat we geen snelle beloning krijgen is de verleiding groot om weer terug te gaan naar het kortetermijndenken.

Waarom zou je vandaag afzien als je dat ook uit kan stellen tot morgen?

Langetermijnvisie

De langetermijnvisie is het tegenovergestelde. Je betaalt vandaag een kleine prijs om het morgen iets beter te hebben. Dit effect wordt steeds sterker. Als je het lang genoeg volhoudt om de resultaten te zien, werkt het heel motiverend.

Voor de buitenwereld kunnen je keuzes er duf uitzien:

  • Beleggen ‘voor later’
  • Op tijd naar bed gaan
  • Eerst huiswerk maken, dan pas spelen
  • Naar de sportschool gaan in plaats van Netflix kijken

In de basis is de langetermijnvisie heel eenvoudig en vindt iedereen het een goed idee. We vinden bijvoorbeeld vrijwel allemaal dat we minder geld zouden kunnen uitgeven en meer moeten sparen of beleggen.

Waarom lukt het dan toch niet om ons hiervoor te motiveren?

Omdat het handelen naar een langetermijnvisie bestaat uit veel kleine dingen, die vaak onbelangrijk lijken. Maar op de lange termijn maken die keuzes het verschil tussen financiële onafhankelijkheid en de eindjes aan elkaar moeten knopen.

De eerste stap voor de lange termijn is het moeilijkst.

De eerste stap is zichtbaar negatief. Je moet vandaag iets opgeven voor morgen. Daarom is het zo moeilijk. We zien vaak niet alle kleine stapjes die gezet moeten worden voor het eindresultaat. Maar wanneer je een bijzonder eindresultaat wil, vergt dit vaak een investering van heel veel kleine stapjes die uitmonden in iets groots.

Conclusie

Bij alles wat je doet kies je voor de korte of de lange termijn. Je kan je niet altijd focussen op de lange termijn, richt je op wat voor jou belangrijk is. Realiseer je dat naarmate de tijd verstrijkt het resultaat uit de korte- en de langetermijnvisie steeds groter wordt.

Vraag je af op welke gebieden de investering jou het meeste oplevert. Bijvoorbeeld op de gebieden waar de rollende sneeuwbal het snelst groeit: relaties, kennis en financiën.