Educatie
Educatie

De legale kant van Insider Trading

Ronald 5 april 2018

Een CEO kan op verschillende manieren laten zien dat hij in de toekomst van zijn bedrijf gelooft. Hij kan aan goede PR doen, de juiste overname realiseren, zijn personeel motiveren, … Maar er is maar één manier waarop een CEO écht zijn overtuiging kan uitspreken: door aandelen van zijn eigen bedrijf te kopen. Een beter statement kan je niet geven.

Neem nu het voorbeeld van Elon Musk. In 2013 haalde Musk alle krantenkoppen nadat hij aankondigde voor maar liefst 100 miljoen dollar aandelen Tesla te kopen, ondanks dat hij al een groot pakket aandelen in zijn bezit had.

Het aandeel Tesla was in de weken daarvoor al 100% gestegen en toch durfde Musk het aan om voor 100 miljoen dollar aandelen te kopen. Gevolg: in de daaropvolgende jaren steeg de beurskoers van Tesla van 100 dollar tot ver boven 300 dollar.

Op dat moment was Musk al een bekend figuur. Maar wat als niet-bekende CEOs aandelen kopen van hun eigen bedrijf. En wat als niet alleen de CEO maar meerdere insiders aandelen kopen?

Dan krijg je een ‘cluster’-insider koopsignaal. En dat is een van de krachtigste signalen die een bedrijf kan uitsturen.

Wanneer één insider koopt, kan men deze persoon nog een optimist noemen. Wanneer 3 of meer insiders rond dezelfde periode aandelen kopen van hun eigen bedrijf, is dat een consensus. En die consensus is dat de (lage) beurskoers niet overeen komt met de waarde die het management ziet in de onderneming.

Natuurlijk zal je dat nergens lezen. Het is voor de media niet interessant genoeg om te melden dat CEO, CFO of de vicepresident van aandeel x aandelen hebben gekocht. Toch is dat signaal even krachtig voor een aandeel dan wanneer iemand als Elon Musk voor 100 miljoen dollar aandelen Tesla koopt.

Wie zijn insiders? Volgens de Securities Exchange Act of 1934 (the 1934 Act) is een insider een bestuurslid of een directeur van een publiek bedrijf of een individu/entiteit die minstens 10% van de aandelen bezit.

Waarom kopen insider aandelen van hun eigen bedrijf?

Veel van deze insiders hebben vaak al een mooi pakket aandelen van hun bedrijf in handen. Waarom zouden ze dan nog meer aandelen kopen?

Daar is maar 1 reden voor: hebzucht!

De opportuniteit om (nog meer) geld te verdienen, laat geen enkele manager liggen. Iedereen belegt zijn geld in aandelen om er meer geld van te maken. Het verschil met een gewone belegger, is dat insiders het beste gepositioneerd zijn om de toekomst in te schatten. Dit is een legaal voordeel waar ze graag gebruik van maken.

In deze video wordt dat legaal voordeel perfect uitgelegd.

Natuurlijk, waarom zou je als insider ook geen gebruik maken van dit legaal voordeel? Belegger kunnen dit ook doen. Sommigen hebben de middelen van de insiders niet, maar ze kunnen wel de trading van deze insiders opvolgen.

Wie maakt er gebruik van insider trading?

Bij hedgefunds en professionele belegger is het opvolgen van insider trading volledig ingebakken in hun business model. Ze beschikken vaak over krachtige computerprogramma’s om deze data te verwerken en beschikken over een uitgebreid netwerk aan informanten.

Een ‘cluster’-insider koopsignaal is daarbij het krachtigste signaal dat ze kunnen krijgen. De ene insider wil namelijk niet onderdoen voor de andere insider. Wanneer de vooruitzichten goed zijn, wil niemand dat missen. Het is een soort van groepsdruk.

Wat is Insider Trading? Het kopen en verkopen van aandelen of andere activa (zoals obligaties en opties) door personen op basis van informatie die publiek beschikbaar is. Deze aan- en verkopen moeten bekend gemaakt worden binnen enkele dagen na de transacties.

Iedereen, dus ook de particuliere belegger, kan deze informatie raadplegen bij de Amerikaanse SEC, de Nederlandse AFM of de Belgische FSMA.

Het is echter vaak een zondvloed aan gegevens waar gewone particuliere beleggers niet de tijd en middelen voor hebben om ze uit te spitten. En dat is jammer, want deze informatie is even waardevol als een kwartaalverslag of een update van een gerenommeerde zakenbank.

Conclusie

Insider Trading is onder strenge voorwaarden perfect legaal. De insiders hebben een voordeel ten opzichte van de gewone belegger omdat ze beter dan wie ook hun eigen bedrijf kennen. Wie de juiste trends onder de insider trading activiteiten kan spotten, kan ook zelf gebruik maken van dat voordeel.

Wat met insider verkopen? Insiders kunnen om verschillende reden aandelen verkopen. Ze kunnen aandelen gekregen hebben als bonus en die willen ze verzilveren. Er zijn insiders die regelmatig verkopen als dubbel salaris. Of insiders willen hun investeringen meer spreiden. Insider verkopen kan een indicatie zijn, maar heeft vaak weinig of niets te maken met het geloof in het eigen bedrijf.

Ontdek hier hoe je als particuliere belegger heel eenvoudig gebruik kan maken van Insider Trading: Volg de aandelen van het Slimme Geld met Inside Value

Lees de verhalen achter de succesvolste beleggers van de laatste eeuw: BeursKampioenen: 7 meesterwerken in 1 (gratis) Gids