Beurs
Beurs

Deze sectoren presteren goed tijdens recessies

Joeri 25 april 2020

De economie stevent af op een recessie, vanwege de maatregelen omtrent het Coronavirus. Beleggers gaan op zoek naar ‘veilige havens’. We weten pas zeker welke bedrijven de huidige situatie goed doorstaan wanneer alles weer voorbij is. Daarom kijken we naar de laatste grote recessie. In 2008 verloor de S&P 500 bijna 40%. Toch sloten 34 aandelen uit de index het jaar af met een positief rendement.

Om te beginnen kijken we naar aandelen die het best presteerden in 2008. Het rendement in onderstaande tabel omvat het totale rendement; de koerswinst en het eventueel ontvangen dividend.

De top 10 van de S&P 500 ziet er zo uit:

Bedrijf (ticker) Rendement in 2008 Sector
Dollar Tree Inc. (DLTR) 60,8% Discount retailer
Vertex Pharmaceutical Inc. (VRTX) 30,8% Biotechnologie
H&R Block Inc. (HRB) 25,8% Persoonlijke dienstverlening
Amgen Inc. (AMGN) 24,3% Geneesmiddelenfabrikant
Old Dominion Freight Lines Inc. (ODFL) 23,2% Transport
Walmart Inc. (WMT) 20,2% Discount retailer
Edward Lifesciences Corp. (EW) 19,5% Medische apparatuur
Ross Stores Inc. (ROST) 17,6% Kledingwinkel
Alaska Air Group Inc. (ALK) 17,0% Luchtvaartmaatschappij
Hasbro Inc. (HAS) 16,8% Vrijetijdsbesteding

Discount retailers

Dollar Tree springt er behoorlijk uit met een rendement van meer dan 60%. Bijna het dubbele van de nummer twee. Discount Retailers komen twee keer voor in de top 10, met Walmart op positie 6.

Consumenten hebben tijdens een recessie minder te besteden. Om in de kosten te snijden zijn er twee opties: aankopen uitstellen of overstappen op goedkopere alternatieven.

Sommige producten zijn nu eenmaal noodzakelijk, zoals voeding en persoonlijke verzorging. Veel minder kopen is dus geen optie. Dan stappen consumenten over op voordelige alternatieven.

Vandaar dat Discount Retailers tijdens een recessie over het algemeen vrij goede zaken doen.

Gezondheidszorg

In de top 10 vinden we 3 bedrijven die te maken hebben met gezondheidszorg. In de hele lijst zijn er 7 van de 34 gerelateerd aan de gezondheidszorg.

Ook dit is goed te verklaren. Op gezondheid wordt zo min mogelijk op bespaard, zelfs wanneer het besteedbaar inkomen fors daalt. Daarnaast wordt veel zorg, in het grootste deel van de westerse wereld, vergoedt vanuit een verzekering of sociaal stelsel. Het besteedbaar inkomen van de consument heeft dus nauwelijks (een directe) invloed op de vraag.

Eten en restaurants

Net zoals met de vorige sectoren is dit iets wat mensen echt nodig hebben. Naast de Discount Retailers haalden ook andere bedrijven gerelateerd aan voeding in 2008 positieve resultaten.

Bijvoorbeeld General Mills, Inc. (GIS) en McDonalds Corp. (MCD).

Dit zijn relatief voordelige opties voor het bereiden van een maaltijd of uit eten gaan.

Transport en logistiek

Goederen moeten van A naar B, ook tijdens een recessie. Een deel van de sector doet het slecht tijdens een recessie. De vraag naar vakanties en zakenreizen neemt immers fors af. Maar producten moeten wel nog steeds naar de supermarkt gebracht worden.

Wanneer er minder geconsumeerd wordt neemt de vraag naar transport wel iets af, maar veel transport is noodzakelijk. Voor sommige bedrijven in deze sector valt de omzet dus nooit heel ver terug.

Doe-het-zelf-werk

Met een kleine beurs is het slimmer om oude producten te repareren in plaats van te vervangen. Tijdens recessies zien we ook dat eenvoudig onderhoud aan auto’s door mensen zelf uitgevoerd wordt.

In 2008 deed de omzet en koers van AutoZone Inc. (AZO) het goed. Net zoals een aantal doe-het-zelf-zaken. Wanneer verhuizen geen optie is gaan mensen in en rond het huis meer klusjes opknappen.

Maar dit is 2020, niet 2008

Iedere recessie is anders, en dat geldt nu zeker. De pandemie en lockdowns veroorzaken een  unieke economische schokgolf. Hierdoor zullen dit keer andere bedrijven en sectoren goed presteren.

Dit keer heeft de politiek enorme impact heeft op het bedrijfsleven, dit maakt het lastiger om de cash flow van bedrijven en sectoren te voorspellen.

Waar in 2008 voordelige restaurantketens goede investeringen waren zal dat nu niet het geval zijn. In landen over de hele wereld gelden beperkende regels voor de horeca. In veel landen is de horeca volledig gesloten.

Aan de andere kant zien we dit keer een enorme sprong in een andere sector: online dienstverlening. De koers van bedrijven die gespecialiseerd zijn in online diensten zoals het videovergaderen, stijgen als fors.

De kans is groot dat het thuiswerken en online vergaderen voor veel partijen bevalt, en dat ze hier in de toekomst gebruik van blijven maken.