Aandelen
Aandelen

Een bullmarkt kan heel lang aanhouden

Joeri 17 september 2021

Er zijn talloze boeken en artikelen geschreven over hoe je je moet voorbereiden op een beurscrash. Natuurlijk is het nuttig om rekening te houden met negatieve scenario’s, maar je moet als belegger wel realistisch blijven en bereid zijn het risico te nemen. Want uiteindelijk stijgen aandelen meer en langer dan ze dalen.

Er is geen risicoloze manier om een hoog rendement te halen. Zeker niet in het huidige klimaat van zeer lage rentes. Veel beleggers worden een beetje zenuwachtig van de huidige hoge waarderingen en de beursrally waar we ons in bevinden. Maar dergelijke rally’s kunnen veel langer duren dan je verwacht.

Er zijn namelijk lange periodes waarin de beurs veel beter presteert dan gemiddeld. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Amerikaanse aandelenmarkt zien we dat deze gemiddeld zo’n 10% per jaar aan rendement oplevert. Na een paar jaar van 15% rendement krijgen veel beleggers hoogtevrees. Maar dat is niet terecht.

Zoals gezegd kan een bullmarkt namelijk heel lang aanhouden. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien in de periode 1942 – 1965. Gedurende die 24 jaar boekte de index een jaarlijks rendement van +15,5%.

In de 20 jaar van 1980 tot en met 1999 was het zelfs nog beter: gemiddeld 17,7% per jaar.

Correcties zijn wél normaal op de aandelenmarkt

Het is belangrijk om je te realiseren dat dergelijke fantastische rendementen ook niet zonder slag of stoot werkelijkheid werden. Er waren diverse tegenslagen. In de periode 1942 – 1965 waren maar liefst 14 momenten waarop de index meer dan 10% terugviel. Er waren zelfs 4 gevallen waarin de index meer dan 20% terugviel. Ondanks dat boekte de index over de hele periode een zeer hoog rendement. 

In de 2e grote bullmarkt uit de recente geschiedenis zagen we hetzelfde. Daarin zat zelfs ‘Black Monday’ in 1987. In korte tijd ging er ruim een derde van de koers af. 

Wat als de Corona-crash in 2020 onze ‘Black Monday’ was? Een stevige tegenslag in een lange periode van uitzonderlijk hoge rendementen. De tijd zal het leren. 

Conclusie

Feit blijft: de enige manier om een hoog rendement te boeken met aandelen is door de aandelen aan te houden. Wanneer je verkoopt – hetzij in paniek, hetzij omdat je wacht op de volgende crash – kan je zomaar de beste beursjaren missen.

Zorg dus voor een gebalanceerde portefeuille, waarbij je de aandelen in slechte én in goede tijden aan kan houden. Want die goede tijden kunnen zomaar veel langer duren dan je verwacht.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet