Beurscrash
Beurscrash

Interessante feiten over een dalende beurs

Joeri 8 juni 2022

De media raken er niet over uitgepraat. Toegegeven: wij ook niet. De beurskoersen dalen. De grote indexen zitten in een correctie (-10% onder de recente top) of zelfs berenmarkt (-20% onder de top). Veel beleggers maken zich zorgen. Dat is nergens voor nodig. 

Uiteraard houdt niemand van rode cijfers in het portfolio. Maar dit is nu eenmaal onderdeel van het beleggen. We kunnen veel leren van de geschiedenis, maar het voorspelt niet de toekomst.

Het beoordelen van historische gegevens geeft wel context aan de huidige situatie. 

Een gemiddeld beursjaar

Onze uitspraak van zojuist: ‘dit is nu eenmaal onderdeel van het beleggen’  kunnen we afwegen tegen de historie. Kijk maar naar de rendementen van de S&P 500 over de laatste 70 jaar:

In deze grafiek zien we twee belangrijke gegevens:

  • Het behaalde rendement per kalenderjaar (blauwe balken)
  • De grootste daling per kalenderjaar (rode stippen)

Allereerst is het direct duidelijk dat er veel meer positieve dan negatieve jaren zijn. Daarom is beleggen ook zo’n goede manier om, op de lange termijn, vermogen op te bouwen. 

Maar zelfs met deze goede langetermijnrendementen zien we vrijwel ieder jaar een forse daling. Gemiddeld daalt de beurs met -13,6% in een jaar. Om gemiddeld alsnog ruim positief te eindigen. 

We zitten dit jaar dus helemaal niet ver af van het gemiddelde. Al is er vrijwel nooit een jaar wat ‘precies gemiddeld is’. Beleggers denken altijd dat de huidige situatie erger is vergeleken met die uit het verleden. 

Daarom is het belangrijk om naar de geschiedenis te kijken, en hiervan te leren. 

Kopen in een daling

De volatiliteit op de beurs is namelijk juist een principe wat slimme beleggers een hoog rendement oplevert. In een dalende markt is de verleiding groot om aan de zijlijn te blijven staan.

Niemand weet immers hoe ver de markt nog zal dalen. Toch is het verstandig om aandelen van sterke bedrijven te kopen in tijden waarin iedereen naar de uitgang rent. 

We vonden hiervan nog een interessant gegeven. Hieronder ziet u een overzicht van de kwartalen waarin de S&P 500 het hoogste verlies leed. 

Wat blijkt: na één, drie en vijf jaar stond de index vrijwel altijd (fors) hoger. Beleggers die wachten op ‘betere beurstijden’ missen het snelle herstel. 

Volatiliteit test uw emoties en standvastigheid. Langdurige recessies, die we overigens sinds 2008 niet meer gezien hebben, testen uw geduld en veerkracht. 

Maar beleggers die aandelen in sterke bedrijven kopen in een dalende markt, komen tot nu toe altijd als winnaars uit de bus. Als ze de overtuiging hebben om de aandelen lang vast te houden tenminste.

3 Aandelen voor de Energie Crisis [Gratis Gids]