Educatie
Educatie

Koop bedrijven met deze 4 kwaliteiten

Joeri 24 januari 2020

De koers van een aandeel weerspiegelt op de lange termijn de onderliggende waarde van de onderneming. Deze waarde komt voort uit het operationele succes van de onderneming. Op de korte termijn kan er een verschil ontstaan tussen de koers en de waarde. Van dat verschil kunnen waardebeleggers profiteren.

Waardebeleggers gebruiken dit verschil om op de lange termijn de indexen verslaan. Of dat ook zo is voor een korte beleggingshorizon is niet te voorspellen. De beurskoersen zijn hiervoor te onvoorspelbaar, volatiel en irrationeel.

Op de lange termijn weerspiegelt de beurskoers de daadwerkelijke waarde van een bedrijf. Op korte termijn zitten er veel emoties verwerkt in de koers. Hierdoor kan de prijs van het aandeel te hoog of te laag zijn.

Uiteindelijk zal de waardering echter terugkeren naar de nominale waarde. Wanneer dit precies gebeurt, is moeilijk te voorspellen. Maar dát het gebeurt, is vrijwel zeker. Alle grote waardebeleggers baseren hun strategie op dit principe.

Ga voor kwaliteit

Dat aandelen terugkeren naar hun onderliggende waarde is een betrouwbare route naar succes. Hiermee kan je constant de markt verslaan, wanneer je focust op elementen die met enige zekerheid te voorspellen zijn. Zoals de positie en groei van het bedrijf, het dividend en de groei van dit dividend. Met een portfolio van dergelijke sterke bedrijven kan je meer inkomen genereren dan een indexfonds én de markt verslaan.

Zoek hiervoor bedrijven op basis van 4 kwaliteiten. Een methode gebaseerd op gewoon gezond verstand, die vrijwel perfect werkt.

Koop alleen de beste bedrijven in hun sector. Ga voor ondernemingen die aantoonbaar het aandeelhoudersbelang centraal stellen. Bijvoorbeeld bedrijven die al decennia lang het dividend verhogen, verstandig omgaan met inversteringen en op de juiste momenten eigen aandelen inkopen.

Betaal niet teveel

Wanneer je teveel betaalt voor kwaliteit kost dit rendement. Het moet een combinatie zijn van kwaliteit en onderwaardering. Zoek bijvoorbeeld op basis van een maximale P/E van 15. Zolang het een kwalitatief goed en stabiel bedrijf is geldt over het algemeen: hoe lager de P/E, hoe beter.

Wanneer je een ondergewaardeerd aandeel koopt heb je een hefboom op het rendement. Aan de ene kant profiteer je van de groei van het bedrijf. Aan de andere kant profiteer je wanneer de waardering terugkeert naar een redelijk niveau.

Door deze hefboom kan je ook met bedrijven die weinig groeien nog steeds een zeer goed rendement behalen.

Bovengemiddeld dividend

Het dividendrendement van de AEX over de laatste 12 maanden is circa 3,2%. Voor de BEL 20 is dit circa 2,8%. Een hoger dividendrendement, in combinatie met de andere 3 punten uit dit lijstje, kan een interessante belegging aangeven.

Wanneer je een sterk bedrijf kan kopen met een dividendrendement van 4% a 5% dan ben je al direct goed op weg om de benchmark te verslaan. Pas hier wel mee op, een dividend van circa 2 keer het gemiddelde of hoger kan een teken zijn dat andere beleggers geen vertrouwen hebben in de continuïteit van het dividend.

Bovengemiddelde toekomstige groei

Neem alleen bedrijven in je portefeuille op die een bovengemiddelde groeiverwachting hebben. Kijk naar de operationele groei, zowel historisch als de verwachting voor de toekomst. Focus vooral groei van de winst, cashflow en bijvoorbeeld EBITDA.

Hieruit kan je afleiden of de onderneming in de toekomst genoeg kan investeren en het dividend kan blijven betalen en verhogen. Overtuig jezelf ervan dat het dividend goed is gedekt en er de potentie is om dit de komende jaren bovengemiddeld te laten groeien.

Conclusie

Zoek naar bedrijven die deze 4 kwaliteiten hebben en die een constante groei laten zien. Je kan goede resultaten behalen met cyclische en semi-cyclische bedrijven, maar daarin schuilt meer risico. Laat in de cyclus, zoals in 2020, zien deze bedrijven er soms heel aantrekkelijk uit, maar dat kan snel veranderen.

Het is beter om bedrijven vast te houden die wat trager maar wel constant groeien. Dit zijn ook de bedrijven die tijdens turbulente tijden een mooi en constanter rendement opleveren.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]