Analyse
Analyse

Gemalto: Kopen of verkopen?

Ronald 24 juli 2017

Digitaal beveiliger Gemalto nam vanmorgen een duik van meer dan 15% op het Damrak, nadat het opnieuw een winstwaarschuwing moest aankondigen.

Op het einde van Q1 bedroeg de prognose voor de operationele winst van de tweede jaarhelft nog 300 à 350 miljoen euro. Op dit moment bedraagt de doelstelling nog maar 200 à 250 miljoen euro.

Nu is de vraag: Kan het aandeel nog lager vallen? Of zitten de slechte vooruitzichten reeds in de koers gebakken en schuilt hier een koopkans achter?

Een uitgelezen kans om de checkliststrategie van het Crème de la Crème rapport in actie te zien.

1. Sterke balans

Wanneer gekeken wordt naar de balans van Gemalto, dan wordt duidelijk dat deze redelijk stevig is. De current ratio bedroeg op het einde van 2016 een comfortabele 1,9 terwijl de nettoschuld slechts 67 miljoen euro bedroeg.

2. Goede langetermijnvooruitzichten

De vooruitzichten voor Gemalto lijken op iets langere termijn positief. Gemalto kan namelijk profiteren van meerdere langetermijntrends die te maken hebben met onze digitaliserende wereld en de veiligheid ervan.

Gemalto is expert op het gebied van cybersecurity, biometrische beveiliging en het IoT (Internet of Things).

3. Kwaliteitsvol management

Het management van Gemalto kunnen we als “normaal” beschouwen aangezien deze wel van hoge kwaliteit is (de huidige CEO was eerst de COO en kent het bedrijf dus door en door), maar het management heeft de resultaten en situatie van 2017 al meermaals verkeerd ingeschat, waardoor de reputatie van het management toch wel wat schade heeft opgelopen.

4. Mogelijke positieve koerstriggers

Koerstriggers op korte termijn zijn momenteel niet aanwezig. Gemalto kon eventueel positief uit de hoek komen met beter dan verwachte resultaten voor Q2, maar de huidige winstwaarschuwing heeft die hoop doen verdwijnen.

5. Verstandig dividendbeleid

Gemalto gaat verstandig om met zijn dividenden. In 2016 bedroeg de pay-out ratio een gezonde 23%, wat nog voldoende ruimte laat voor dividendverhogingen. De afgelopen jaren wist het dividend traag maar gestaag te groeien, zonder de balans in gevaar te brengen.

6. Goede sectoromstandigheden

De globale economie doet het goed, maar 2017 wordt een slecht jaar voor Gemalto. De operationele winst bedroeg eind 2016 nog 453 miljoen euro, maar zal voor 2017 slechts uitkomen op ~300 miljoen euro. Een daling van 33%.

De slechte resultaten zijn het gevolg van een zwakke prestatie van Gemalto’s SIM-card divisie en de zwakke Amerikaanse betalingsactiviteiten.

In Amerika is men blijkbaar niet happig om snel over te schakelen tot de EMV-standaard voor betaalkaarten en betalingen.

EMV-betaalkaarten zijn betaalkaarten met een elektronische chip. In Europa worden bijna 80% van betaling uitgevoerd met een EMV betaalkaart, maar in Amerika was dat in 2016 nog maar 7%. De overgang gaat dus trager dan verwacht, maar er wordt verwacht dat de Amerikanen ook steeds meer EMV-betaalkaarten gaan gebruiken (aangezien deze veiliger zijn).

Gemalto’s SIM-card business lijdt dan weer onder het feit dat er steeds minder uitneembare SIM-cards worden gekocht. Afnemers wachten op een volgende generatie van SIM-cards die ingebouwd worden in het apparaat.

2017 zal dus een minder jaar zijn, maar vanaf 2019 denken we dat Gemalto terug kan keren naar groei.

Digitale beveilig is namelijk een hot-topic vandaag de dag, en zowel bedrijven als overheden zijn bereid veel te investeren om hun computers, systemen en data veilig te houden.

De cybersecuritymarkt zou tegen 2022 al 231,94 miljard dollar waard kunnen zijn, terwijl dat in 2017 slechts 137 miljard dollar was. Een jaarlijkse groei van 11%.

Andere markten, zoals die van het IoT (internet of things) waarbij apparaten met elkaar verbonden zijn, hebben ook nog heel wat potentieel. Tegen 2026 zullen er 32,5 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. Momenteel zijn dat er nog maar 7 miljard.

Kortom: op lange termijn zijn de vooruitzichten voor Gemalto positief.

7. Interesse van fondsen/beurshuizen/beleggers

Momenteel is er weinig interesse van beurshuizen in Gemalto, na 3 winstwaarschuwingen is dat een logisch gevolg.

Recent verlaagden meerdere analisten hun advies voor het aandeel.

Analisten van Natixis verlaagden hun advies voor het aandeel Gemalto naar reduce van neutral bij een koersdoel van 55 euro.

SocGen zette het advies op sell, waar het eerder een hold-advies hanteerde. Het koersdoel bij SocGen ging daarbij van 60 euro naar 48 euro.

Kepler Cheuvreux meldde dat de winstwaarschuwing niet als een verrassing kwam, maar wel veel groter was dan gevreesd. Goldman Sachs sprak van een “significante” verlaging van de winstprognose.

8. Een aantrekkelijke waardering

Op dit moment staat Gemalto gewaardeerd tegen een van zijn laagste koers/winst-verhoudingen van de afgelopen 5 jaar, maar het is dan ook nog steeds niet duidelijk hoe laag de winst voor 2017 zal uitvallen en wat de vooruitzichten zijn voor 2018.

Vergeleken met sectorgenoten zoals Atos en Ingenico staat Gemalto ook nog niet duur gewaardeerd, maar een flinke winstdaling kan de waardering natuurlijk hoger doen uitvallen.

9. Een veiligheidsmarge op de faire waarde

Tegen 2020 verwachten we dat Gemalto’s huidige groeivertraging verdwenen zal zijn en dat de resultaten weer de goede kant zullen beginnen uitgaan dankzij de grote trends die in het voordeel spelen van de digitale beveiligingsexpert.

Volgens onze inschattingen is een koersdoel van bijna 65 euro mogelijk tegen 2020.

Volgens deze verwachtingen zouden beleggers aan de huidige koers van ~45 euro net geen jaarlijks rendement van bijna 15% per jaar kunnen vastleggen. Vanaf 42 euro zou 15% rendement per jaar wel een mogelijkheid kunnen zijn (15% rendement per jaar is ons streefdoel bij Crème de la Crème).

Trek hier een veiligheidsmarge van 20% af, en we bekomen een ideale instapprijs van Gemalto aan 33,6 euro.

Conclusie

Gemalto scoort momenteel goed op slechts 5 van de 9 criteria. Volgens de Crème de la Crème criteria is het op dit moment nog iets te onzeker om een positie in Gemalto te openen. Alleen bedrijven die aan minstens 6 van de 9 criteria voldoen maken kans om in de portefeuille opgenomen te worden.

Op verdere koerszwakte richting 40 euro zou Gemalto een interessante koopkandidaat zijn voor een beperkte eerste positie, maar momenteel raden we aan om nog even af te wachten. Pas wanneer het aandeel daalt naar 33 euro lijkt het ons best een volwaardige aankoop te doen.