In het boek ‘The Art of Execution: How the World’s Best Investors Get it Wrong and Still Make Millions’ omschrijft auteur Lee Freeman-Shor hoe ‘s werelds beste beleggers miljoenen verdienen terwijl de meerderheid van hun aandelen fout aflopen. We leggen in het kort uit wat hij ontdekte.
Lee Freeman-Shor voerde tussen juni 2006 en oktober 2013 een experiment met de beste beleggers van de wereld. Dit is dus inclusief de financiële crisis. Hij onderzocht 1.866 beleggingen en 30.874 trades door 45 money managers.
Hij gaf hen tussen 20 miljoen dollar en 150 miljoen dollar om te beleggen in hun ‘beste ideeën’. Ze mochten maximaal 10 aandelen selecteren.
Het resultaat was verbluffend.
Slechts 49% van de beste ideeën door de beste beleggers bracht geld op. Met andere woorden, meer dan de helft bracht géén geld op. Bij de top van de top, de legendarische beleggers, lag de winratio slechts op 30%.
Maar misschien nog meer verbluffend, en vermoedelijk de fundering van hun succes, is het feit dat bijna geen enkele belegger geld verloor.
Wie zijn verliezen (de meerderheid van de beleggingen) kan beperken en de winsten kan laten oplopen (de minderheid van de beleggingen), boekt dus een superieur rendement volgens het onderzoek van Lee Freeman-Shor.
Lees ook: Geld winnen door minder geld te verliezen
De meeste topbeleggers hebben hun eigen opvatting om verliezen te beperken, maar het komt grosso modo neer op deze 2:
Wanneer je bij kan kopen op een lager niveau en het aandeel herstelt terug naar zijn oude niveau, maak je winst. Wanneer een aandeel 20% daalt en je verdubbelt je positie, dan heb je 11% winst wanneer het aandeel terug op het oude niveau staat.
Een andere manier om verliezen te vermijden, is een korte stop loss waarbij het aandeel wordt verkocht wanneer het de verkeerde kant op gaat.
Wanneer je de verliezen kan beperken, heb je ruimte om je winnaars te laten gaan. Op die manier moet je slechts een minderheid van je beleggingen juist hebben om een superieur rendement te bekomen.
Zo doen ’s werelds beste beleggers dat. Waarom jij (nog) niet ?
Foto Credit: Pixaby