Educatie
Educatie

Wijsheden van Amazons Jeff Bezos

Joeri 25 november 2019

Er zijn uitspraken die het verschil benadrukken tussen gewone CEO’s en degene die de wereld veranderen. Sommige uitspraken van Jeff Bezos, de oprichter en CEO van Amazon, vallen in die laatste categorie. Hij deelt zijn visie in de jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

De laatste jaren heeft hij het veel over het maken van beslissingen. Een onderwerp wat ons allemaal raakt, en waarbij we van Bezos kunnen leren.

Wat wij van Jeff Bezos kunnen leren

 Pak nieuwe kansen, maar niet allemaal

Voor Amazon is ‘optionality’, de mogelijkheid om meerdere bedrijfsactiviteiten te ontplooien, een belangrijk kenmerk. Bezos zoekt naar drie aspecten in dergelijke nieuwe kansen.

In zijn brief van 2006 legt hij uit hoe hij dit aanpakt.

“We moeten onszelf ervan overtuigen dat de nieuwe activiteit:

  • het rendement kan genereren wat onze aandeelhouders verwachten;
  • kan groeien tot een schaal waarbij het significant is voor ons totale bedrijf;
  • momenteel onvoldoende beschikbaar is en dat wij de capaciteit hebben om een sterke klantgerichte differentiatie op de markt te brengen.”

Tweerichtingsverkeer versus eenrichtingsverkeer

In 2015 benadrukt Jeff Bezos dat de meeste beslissingen terug te draaien zijn. Je kunt zijn advies hierover in bijna elk aspect van je leven gebruiken.

“Sommige beslissingen hebben consequenties en zijn onomkeerbaar of vrijwel onomkeerbaar; ofwel eenrichtingsverkeer. Deze beslissingen moeten methodisch, zorgvuldig en langzaam genomen worden.

Als je eenmaal de straat bent ingereden en het bevalt niet dan kun je niet meer terug naar waar je eerder was. We noemen dit Type 1 beslissingen.

Maar de meeste beslissingen zijn niet zo, ze zijn veranderlijk, omkeerbaar. Het is tweerichtingsverkeer. Als je een suboptimale Type 2 beslissing hebt genomen hoef je niet zo lang met de consequenties te leven.

Je kunt gewoon keren en teruggaan. Type 2 beslissingen moeten snel genomen worden door personen of kleine groepen met een hoog beoordelingsvermogen.”

Beslis snel

In zijn brief van 2016 gaat hij door op het vorige punt. Hij pusht op het zo snel mogelijk nemen van beslissingen.

“Om de energie en dynamiek van dag 1 te behouden moet je op een of andere manier snel beslissingen van hoge kwaliteit nemen. Dit is makkelijk voor start-ups maar een grote uitdaging voor grote organisaties.”

Jeff Bezos wijsheid voor beleggers

Deze wijsheden zijn niet alleen waardevol voor ondernemers, maar ook voor beleggers. Richt je op bedrijven die, net als Amazon, geleid worden door CEO met een sterke normen, waarden en visie. Die CEO’s stellen de lange termijn centraal, wat zorgt voor een beter rendement.