Beurscrash
Beurscrash

Black Monday 2.0?

Joeri 20 oktober 2019

19 oktober 1987 ging de geschiedenisboeken in als ‘Black Monday’. De Dow Jones Industrial Index daalde op één dag 22%. Dit was het begin van een wereldwijde beurscrash. Tegen het einde van oktober 1987 hadden waren vrijwel alle grote indexen al meer dan 20% gedaald. Kan een nieuwe Black Monday in 2019 ook gebeuren?

Het instorten van de Dow Jones op 19 oktober 1987 was een combinatie van veel factoren. De aandelenkoersen stonden hoog en er was onzekerheid in de markt. Er was geen specifiek nieuwsbericht aan te wijzen wat het in gang zette, maar het gevolg was duidelijk: paniek.

nieuwe black monday in de maak

Computer Trading op de beurs

De relatief nieuwe trading computers speelden een belangrijke rol. Deze waren geprogrammeerd om bij een bepaalde koersdaling aandelen automatisch te verkopen. Dit zou zorgen voor een beperking van het risico, maar in 1987 had dit het tegenovergestelde effect.

Toen de koersen omlaag gingen dienden de computers automatisch hun verkooporders in. Omdat er weinig kopers waren, inmiddels sloeg de paniek natuurlijk toe, werd er verkocht tegen een lagere koers. Die dalende koers zorgde weer voor meer automatische verkooporders.

Zo begon het zichzelf versterkende effect van steeds meer verkooporders tegen lagere koersen. De computers drukten in no time de koersen naar beneden.

The four most dangerous words in investing are: “this time it’s different”. – Sir John Templeton

Lessen uit Black Monday 1987

De financiële wereld heeft van de crash uit 1987 geleerd. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ‘circuit breakers’; het tijdelijk stilleggen van de handel bij een grote koersuitslag.

Dit geeft traders de tijd om de situatie en orders te herzien. Hiermee wordt voorkomen dat er in blinde paniek te veel verhandeld wordt.

(AP Photo/Richard Drew)

Nieuwe Black Monday mogelijk?

Ondanks de nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn er ook nieuwe risico’s bijgekomen. De enorme populariteit van passief beleggen bijvoorbeeld. In 1987 werd er nog nauwelijks belegd in indexfondsen. Tegenwoordig zijn deze enorm populair, waardoor er enorme bedragen in om gaan.

Recent voorspelde Michael Burry, bekend van ‘The Big Short’, een ETF-Bubbel. In veel ETF’s zitten namelijk aandelen die weinig liquide zijn. Wanneer beleggers de ETF verkopen worden de onderliggende aandelen direct verkocht, ongeacht de koers. Dit kan precies de paniek-keten veroorzaken zoals in 1987. Veel verkopers en nauwelijks kopers.

Nieuwe kansen bij beleggen

De afgelopen 32 jaar hebben beleggers veel geleerd en zijn er nieuwe technieken ontwikkeld. Een ding is echter niet veranderd: de psyche van de belegger zelf. Angst en hebzucht blijven ondanks alle ontwikkelingen de beurs in hun greep houden.

Een nieuwe beurscrash is niet uit te sluiten, maar ook niet te voorspellen. Niemand kan een nieuwe black monday op voorhand zien aankomen.

Het goede nieuws: u kunt zich er wel op voorbereiden. Zorg voor een gespreide portefeuille, mijd de populairste aandelen (zoals de FAANG stocks) en houd een cashpositie aan.

Wanneer de correctie komt, wordt het koopjes jagen!