Economie
Economie

Reality Check over onze energievoorziening: 10 feiten die u omver blazen

Ronald 4 juli 2022

We moeten naar een groenere en duurzame energievoorziening. Fossiele brandstoffen als olie en aardgas zijn niet onuitputtelijk en helaas ook meer belastend voor het milieu ten opzichte van hernieuwbare energiebronnen als zonne-energie, windenergie of hydro-energie. Maar daarbij mogen we de FEITEN niet uit het oog verliezen.

Vooral als belegger niet.

De laatste jaren reageerden beleggers alsof morgen iedereen met een elektrische auto zal rondrijden en onze energievoorziening alleen maar bestaat uit hernieuwbare energiebronnen.

Maar ondertussen is de reality check een feit.

De iShares Global Clean Energy ETF piekte begin 2021 en heeft ondertussen bijna alle winsten van de daarvoor gaande jaren moeten inleveren.

Terwijl de Energy Select Sector ETF eind 2020 bodemde en ondertussen de pannen van het dak speelt.

En over de laatste 2 jaar ruim dubbel zo goed presteert.

Tijd dus voor een reality chek aangaande onze groene of zwarte energietoekomst.

De realiteit van onze energie (10 feiten die u omver blazen)

1/ Olie en aardgas zijn nog steeds goed voor 80% van de globale energievoorziening. Wanneer het aantal elektrische auto’s zal ver 100-voudigen tegen 2040, zal de vraag naar olie dalen met … 5%!

2/ Een daling van 2% in het verbruik van olie en aardgas heeft 2.000 miljard dollar aan investeringen nodig in hernieuwbare energie.

3/ Wanneer de 4 miljard armste mensen ter wereld hun energieverbruik verhogen naar 1/3 van het Europese energieniveau per inwoner, stijgt de vraag naar olie en gas met het dubbele van het verbruik in de Verenigde Staten.

4/ Vliegtuigen verbruiken vandaag -70% minder brandstof dan in 1995. Maar het aantal vluchten is vertienvoudigd waardoor we 50% méér brandstof verbruiken.

5/ Gemiddeld genomen hebben westerse landen 2 maanden aan olie- en gasreserves. Reserves voor elektriciteit … 2 uur.

6/ Om genoeg batterijen te maken waardoor we 2 dagen aan elektriciteit kunnen opslaan, zou de Giga Fabriek van Tesla op volle toeren moeten draaien gedurende … 1.000 jaar!

7/ Het kost ongeveer evenveel om een schalieoliebron te bouwen als 2 windturbines. Deze 2 windturbines produceren gemiddeld 0,7 vaten olie-equivalent per uur. De schalieoliebron … 10!

8/ Er is ongeveer 60 pond aan batterijen nodig om 1 pond aan olie/gas op te slaan.

9/ Minstens 100 pond aan materiaal uit grondstoffenmijnen is nodig voor iedere pond aan batterijcapaciteit te bouwen.

10/ Er is een energie-equivalent van 100 vaten olie nodig om een batterij te produceren die de energie-equivalent van 1 vat olie kan opslaan.

Conclusie

Groene, hernieuwbare energie is goed voor het milieu. Dat willen we allemaal. Maar de realiteit leert ons dat we nog héél ver van het punt verwijderd zitten dat hernieuwbare energie onze energievoorziening gaat bepalen.

Olie en aardgas zullen nog lang, zelfs heel lang, noodzakelijk zijn.

Dat maakt dat olie- en gasaandelen aan de huidige waardering zeer interessante aandelen zijn en blijven.

Daarnaast zal de transformatie naar een hernieuwbare energievoorziening ook nog heel veel grondstoffen vergen.

Lees ook: