Aandelen
Aandelen

Tips van grondstoffen expert Rick Rule

Joeri 8 maart 2022

Bij Value Jagers hadden we eind vorig jaar de eer om grondstoffen expert Rick Rule te interviewen. Mocht u dit gemist hebben, dit interview vol met informatie is gratis te bekijken op YouTube via deze link. Onlangs hoorden we een andere interessante podcast met dhr. Rule. Met nog meer tips.

Rick Rule gaf korte tips om een betere belegger te worden. Wanneer iemand met zo’n fenomenaal trackrecord als Rick Rule spreekt, dan luisteren we.

In deze blog lees je zijn belangrijkste tips. 

Goede aandelen vind je door middel van goed onderzoek

Veel beleggers investeren op basis van ‘een voorgevoel’, dat is eigenlijk gokken. Rick Rule hanteert de regel dat u niet meer aandelen in uw portfolio moet hebben dan het aantal uren per maand dat u zich kan verdiepen in die aandelen. 

Met verdiepen bedoelt hij niet het lezen van spannende krantenkoppen of staren naar beurskoersen. Onderzoek betekent het lezen van jaarverslagen, kwartaalrapportages, het bestuderen van analyses van specialisten en dergelijke. 

Groter is niet beter

Spreiding over meerdere aandelen wordt vaak gezien als een manier om risico terug te dringen. Dit is maar gedeeltelijk waar. Hierover deed hij de duidelijke uitspraak:

“Het bezit van 45 posities waar u niets vanaf weet is een stuk riskanter dan 10 posities die u goed kent.”

Multibaggers kosten tijd, wees geduldig

Rick Rule heeft meerdere investeringen in zijn portfolio gehad waarbij de koers maal 10, 20 of zelfs maal 30 of meer ging. Maar, ook bij grondstofaandelen kost dat vaak zo’n vijf tot zes jaar. 

Opvallend is dat vrijwel al deze winnaars op een gegeven moment halveerde in prijs. Dus u moet niet alleen geduld hebben, maar ook tegen de volatiliteit kunnen. 

Dhr. Rule haalde hierbij Berkshire Hathaway, van superbelegger Warren Buffett aan. Dit aandeel is vier keer met meer dan 50% gedaald. Wanneer u nu naar de grafiek over een lange periode kijkt zijn deze dalingen niet eens zichtbaar. 

Tijdens de daling is het angstaanjagend, maar op de lange termijn doen de dalingen er niet toe. 

Weet wanneer je een achterblijver moet verkopen

Wanneer u een aandeel in een bedrijf hebt gekocht omdat u een positieve verandering verwacht, en het wordt duidelijk dat die verandering niet komt, dan moet u verkopen

Dit zien we bijvoorbeeld bij bedrijven die boren naar grondstoffen. Wanneer u het aandeel koopt om te speculeren over aanstaande boorresultaten, en deze resultaten vallen tegen, dan is het tijd om te verkopen. 

Toch hebben veel beleggers hier moeite mee wanneer de koers van het aandeel in de tussentijd is gedaald. Dat omschreef Rick Rule als ‘onverklaarbaar gedrag’. 

Als de reden om het aandeel te bezitten verdwijnt, zou het aandeel ook uit uw portfolio moeten verdwijnen, ongeacht de koers. 

Koop aandelen uit sectoren die iedereen negeert

Hoge rendementen boekt u door aandelen in genegeerde sectoren te kopen, voordat ze weer populair worden. Hiermee gaat u tegen de stroom in, en dat is moeilijk. 

Rick Rule haalde het voorbeeld van het beleggen in uranium aan. De afgelopen jaren heeft hij veel presentaties gegeven over de lage waardering van uraniumaandelen. Niemand wilde het horen, ze wilden zijn mening over de ‘hippe sectoren waar iedereen het over heeft’. 

Nu de prijs van uranium verdubbeld is, en de beurskoersen van junior mijnbouwbedrijven verveelvoudigd zijn, wil iedereen er meer over weten. Terwijl nu het makkelijke geld al verdiend is.

Om veel geld te verdienen op beurs moet je tegendraads zijn, zeker bij kapitaalintensieve en cyclische bedrijven. 

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]