Educatie
Educatie

Eenvoudig rendement ongeacht de richting van aandelenkoersen

Joeri 28 november 2019

Het is niet moeilijk om je vermogen en inkomen uit aandelen te laten groeien. Hiervoor heb je alleen een langetermijnmentaliteit nodig en een focus op waarde- en dividendaandelen. Helaas laten te veel beleggers zich leiden door de waan van de dag.

Volg het advies van Warren Buffett:

“Aandeelhouders laten zich te vaak leiden door het wispelturige en vaak irrationele gedrag van hun medeaandeelhouders. Hierdoor gaan ze zich ook irrationeel gedragen. Er wordt zoveel gepraat over de aandelenmarkten, de economie, rentetarieven, prijsschommelingen van aandelen et cetera. Sommige beleggers geloven dat het belangrijk is om hiernaar te luisteren en, erger nog, ernaar te handelen.

Zelfs diegene die tientallen jaren stil kunnen zitten wanneer ze een boerderij of appartement bezitten worden vaak gek wanneer ze worden blootgesteld aan de constante stroom van aandelenkoersen en begeleidende commentaren. Die boodschap is vaak: “Blijf niet stilzitten, doe iets!”. Voor deze beleggers is liquiditeit niet het enorme voordeel wat het zou moeten zijn, maar een vloek.”

Dividendaandelen helpen om het langetermijnrendement te scheiden van de grillen van de markt. Kijk niet van dag tot dag naar de koers van je aandelen, maar richt je simpelweg op het dividend. Dividend is per slot van rekening een aanzienlijk deel van het totale rendement.

Beleggen met meer stabiliteit

Daarnaast staat dividend grotendeels los van de beurskoers. Zelfs toen de indexen tijdens de financiële crisis met meer dan 50% daalden bleven de meeste bedrijven het dividend doorbetalen.

Een goed gebalanceerd portfolio met sterke dividendbetalers leverde ook in die moeilijke periode een stabiel inkomen op. Concentreer je op een stroom van veilige, en bij voorkeur stijgende, dividendbetalingen.

Dit helpt de ruis van de korte termijn te negeren en focussen op wat echt belangrijk is; de prestaties van het bedrijf.

Voorbeeld van de uitbetalingen van een dividendportfolio. Zie hoe de crisis van 2007 – 2008 nauwelijks invloed heeft op de stroom van dividend. Bron: Simply Safe Dividends.

Conclusie

Kijk alleen of de onderliggende bedrijfscijfers en het toekomstbeeld van de onderneming niet veranderen. Wanneer de onderneming het dividend kan blijven betalen en duurzaam laten groeien, is het bijna onmogelijk om op de lange termijn geld te verliezen.

Tenzij je door een korte termijn trend in beslag genomen wordt, en op basis van angst verkoopt natuurlijk.