Analyse
Analyse

Seth Klarman: ETFs vormen enorme opportuniteiten … buiten ETFs

Ronald 29 maart 2019

Seth Klarman is een van de grootste value beleggers die Wall Street ooit heeft gehad. Met zijn Baupost Group haakt Karman een gemiddeld jaarlijks rendement van 19%. Hij staat aan het hoofd van een van de 10 grootste hedgefund ter wereld. Eind 2016 waarschuwde Klarman al voor ETFs. En die waarschuwing is vandaag nog relevanter dan ruim 2 jaar geleden.

In zijn Year-end-Letter 2016 schreef Seth Klarman dat 11,6% van de S&P 500 in indexfondsen zit. Een meer dan verdubbeling ten opzichte van 2006. Er zat op dat moment ruim 3.000 miljard dollar kapitaal in deze ETFs. Spoelen we ruim 2 jaar verder, dan zien we dat dit nog eens verdubbelt is.

De waarschuwing rond ETFs

Klarman waarschuwde voor een potentiële ‘verstoring’ van de financiële markten. Dat komt vooral omdat er heel veel liquide ETFs zijn, die illiquide aandelen in bezit hebben.

“Because the securities they hold are often not as liquid as the ETF itself, there are risks of mismatches and forced sales.”

Dergelijke mismatches kunnen de volatiliteit verhogen en correcties versterken. In 2016 was de kracht van de ETF-markt hiervoor nog niet groot genoeg. Maar ondertussen lijkt dat wel het geval te zijn.

Opportuniteit

Aangezien er steeds meer kapitaal geconcentreerd zit in een kleiner deel van de aandelenmarkt aan een hoge waardering, ziet Klarman opportuniteiten.

“Money being concentrated in indices, those equities outside the indices may fall out of the range of investors, increasing the likelihood of security mispricing and giving long-term value investors a distinct advantage. Ironically, this means that as more and more people buy into the efficient market theory and shun active management, the more inefficient the market is likely to become.”

Een van ‘s werelds beste value beleggers is niet alleen wat ETFs betreft. Ook enkele Amerikaanse grootbanken hebben in het verleden al gewaarschuwd voor de neveneffecten van ETFs.

Zolang de beurzen stijgen, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar …

Amerikaanse grootbanken waarschuwen voor problemen die ETFs kunnen veroorzaken. De ETF-markt is zo groot geworden, dat het de financiële markten kan verstoren.

Zolang de beurzen stijgen, is er geen vuiltje aan de lucht.

Het probleem stelt zich pas voor wanneer de beurzen beginnen dalen.

Door de populariteit van de ETF is de zogenaamde ‘free float’ van de aandelenmarkt veel kleiner. Er zijn veel minder aandelen beschikbaar … juist omdat ze in ETFs ‘vast’ zitten.

ETFs verminderen de liquiditeit volgens Bank of America. Dat is geen probleem zolang alles stijgt.

Maar wanneer de beurzen dalen, er paniek ontstaat en iedereen verkoopt, droogt die liquiditeit bijzonder snel op.

Dat hebben we nog maar net gezien, in december.

Het was alsof er al jaren via vier deuren mensen een gebouw binnenstromen terwijl er in december maar een uitgang was, zegt Bank of America.

En ook de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley waarschuwt.

Volgens Morgan Stanley is de ETF-markt een typisch voorbeeld van kuddegedrag op de beurs.

Beleggers volgen elkaar in populaire ETFs wanneer de beurzen stijgen. En ze zullen elkaar ook volgen uit ETFs wanneer de beurzen dalen.

Net zo snel als ze een ETF kopen wanneer de beurzen stijgt, verkopen ze wanneer de beurzen daalt.

ETFs zijn goede buy-and-hold instrumenten, maar beleggers gebruiken ze niet op die manier.

ETFs veroorzaken geen stijging of daling, maar ze versterken ze wel.

Hoe kan jij je beschermen tegen een ETF-verkoopgolf?

Simpel!

Door aandelen te kopen die niet in een ETF zitten.

Je moet daar vandaag goed achter zoeken, maar ze bestaan. En sommige aandelen bieden ontzettend veel value.

Non-ETF aandelen zijn dus niet alleen goedkoper, ze bieden beleggers ook meer bescherming.

Meer opwaarts potentieel, minder neerwaarts risico.

3 value-aandelen die NIET in een ETF zitten