Analyse
Analyse

Speuren naar value

Joeri 28 juli 2022

Beleggers maken vaak onderscheid in twee soorten aandelen: groeiaandelen (growth) en waarde-aandelen (value). Over het algemeen noemen we iets een waarde-aandeel wanneer het verhandeld wordt onder de intrinsieke waarde. Maar waar vind je zo’n aandeel?

We beschouwen een investering een waardebelegging wanneer het te koop is voor een lagere prijs dan wat het verdient, op basis van de financiële prestaties of fundamentele eigenschappen. 

Dat is een hele mond vol, en weinig concreet. Daar zit dan ook precies de uitdaging voor beleggers. Om te helpen in de zoektocht naar een geschikte waardebelegging kunnen we ons richten op:

  • Veel voorkomende eigenschappen
  • Bepaalde criteria op het gebied van de waardering van het aandeel

Eigenschappen

Deze eigenschappen komen vaak, maar niet altijd, voor bij een waardebelegging: 

  • Het is een volwassen bedrijf
  • Het groeit gestaag (maar meestal niet erg snel)
  • Er is sprake van een stabiele omzet en winst
  • Het keert een dividend uit

Soms is een aandeel duidelijk een waardeaandeel, bijvoorbeeld wanneer het aan alle eigenschappen voldoet. Soms is het duidelijk een groeiaandeel. Maar er zijn ook gevallen waarin het minder duidelijk is. 

Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Microsoft (Nasdaq: MSFT). Dit is een volwassen bedrijf, wat gestaag groeit, met een stabiele omzet en winst én het keert een dividend uit. 

Toch zouden veel beleggers Microsoft eerder een groeiaandeel dan een waarde-aandeel noemen. Dat heeft onder andere te maken met het andere belangrijke criterium: de waardering. 

Waardering

Als waardebeleggers willen we briefjes van € 50 kopen voor € 40. Op de beurs kan dat. Drie eenvoudige manieren om te speuren naar value zijn:

  • P/E-ratio: de bekendste maatstaf voor het waarderen van een aandeel; de koers-winstverhouding. Er is een goede reden waarom deze ratio zo populair is. Het is een gemakkelijke manier om de waardering van een aandeel te vergelijken met haar historie of sectorgenoten. De koers-winstverhouding wordt gevonden door simpelweg de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel van het afgelopen jaar. 
  • PEG-ratio: dit is vergelijkbaar met de koers-winstverhouding. Het voegt echter een belangrijke factor toe: groei. Hiermee vergelijk je bedrijven die in een verschillend tempo groeien. Bovendien toont de PEG aan of de koers-winstverhouding reëel is ten opzichte van de verwachte groei. De PEG wordt gevonden door de koers-winstratio te delen door de verwachte jaarlijkse winstgroei. 
  • P/B-ratio: dit betreft de prijs van het aandeel in verhouding tot de boekwaarde per aandeel. Dit is wat er in theorie overblijft wanneer het bedrijf de activiteiten zou staken en alle activa zou verkopen. In sommige sectoren worden aandelen gewaardeerd op een factor van de boekwaarde. De aandacht van waardebeleggers wordt getrokken wanneer een aandeel onder de boekwaarde verhandeld wordt.

Conclusie

Het vinden van een goede waardebelegging is complexer dan het lijkt. Het bepalen van de onderliggende waarde van een bedrijf is niet eenvoudig. Om snel in te schatten of een aandeel mogelijk in aanmerking komt, valt onderscheid te maken op basis van veelvoorkomende eigenschappen, en uiteraard de waardering.  

Populaire ratio’s vormen hierbij een goed uitgangspunt, maar niet meer dan dat. Vergelijk de uitkomst met sectorgenoten, de beurs als geheel en de historische waardering van het bedrijf. Indien het aandeel erg voordelig lijkt, is het belangrijk om te bepalen waarom dit zo is. 

Misschien zie je iets over het hoofd, maar misschien heb je een echt value aandeel gevonden. 

Lees ook: