Beurs
Beurs

8 tips voor waardebeleggers

Joeri 29 mei 2020

Waardebeleggen kan van tijd tot tijd moeilijk zijn. Je gaat immers tegen de stroom in, en dit kan leiden tot twijfels. Vaak moet je lang de strategie lang volgen voordat je echt goede resultaten ziet.

We geven 8 tips die je helpen vast te houden aan de winnende strategie van het waardebeleggen.

Ga links wanneer anderen naar rechts gaan

Dit is de tegendraadse kijk van waardebeleggers. Aandelen komen tegen goede prijzen te koop wanneer het grote publiek wil verkopen. Met ‘goede prijzen’ bedoelen dat er sprake is van een groot opwaarts potentieel en een beperkt neerwaarts risico.

Vaak keren aandelen die angstaanjagend, slecht of saai lijken na verloop van tijd terug naar hun gemiddelde.

Hoe groter de ‘korting’, hoe beter het rendement

De korting is de de verhouding tussen de prijs van het aandeel en de intrinsieke waarde van het bedrijf. Beoordeel dit niet alleen op basis van de koers/winst ratio.

Voor waardebeleggers zijn andere ratio’s, zoals de prijs/boekwaarde ratio, vaak relevanter.

Zoek een veiligheidsmarge

Deze veiligheidsmarge moet uit drie aspecten komen. Ten eerste de lage waardering van het aandeel. Ten tweede moet het bedrijf een zeer sterke balans hebben. Tot slot moet het bedrijf een sterke cash flow genereren.

Let bij de balans op risico’s zoals ondergefinancierde pensioenen. Zeker bij Amerikaanse bedrijven komt dit regelmatig voor. Kijk naar cash flow in plaats van winst. Cash flow is moeilijk te manipuleren, terwijl winst vaak een boekhoudkundig cijfer is.

Een aandeel is een eigendomsbelang, niet alleen een ticker

Denk als een eigenaar. Het gaat niet alleen om winst, maar ook om wat het bedrijf bezit en verschuldigd is. Een belangrijk deel hiervan is de cashpositie van het bedrijf, te vaak genegeerd door beleggers.

Veel korte termijn beleggers richten zich op de winst en negeren de activa. Ze kijken alleen naar de spreekwoordelijke gouden eieren, en niet naar de gans die ze legt.

Veel groei en winst is niet perse goed

Snelgroeiende bedrijven die veel winst maken kennen hun eigen uitdagingen. Voornamelijk een constante aanvoer van nieuwe concurrenten. Een duurzaam concurrentievoordeel helpt uiteraard, maar vaak is het een kwestie van tijd tot de marges en winst afnemen.

Simpele en concrete regels helpen fouten voorkomen

Investeer volgens een patroon waar je ook in moeilijke tijden aan kan vasthouden. Het is belangrijk dat je deze regels getest hebt. Onderzoek hiervoor hoe ze in het verleden gepresteerd zouden hebben.

Wees voorbereid op de effecten van concentratie

Omdat waardebeleggers zich richten op hun beste ideeën hebben ze een geconcentreerd portfolio. Dit zal volatieler zijn dan de markt, en zich vaak ook anders gedragen. Het portfolio kan dalen wanneer de indexen stijgen, dit brengt sommige beleggers aan het twijfelen.

Focus op lange termijn winsten

Veel beleggers, en zeker de professionals, verkopen wanneer de komende kwartalen er voor het bedrijf slecht uitzien. Dit biedt kansen voor de waardebelegger met geduld.

Wanneer je de volatiliteit, en waarschijnlijk matige rendementen, op korte termijn kan verdragen, wacht er een beloning op de lange termijn. Daarnaast is het rente-op-rente effect zeer sterk, maar het kost wel tijd.