Educatie
Educatie

Stanley Druckenmiller: ‘Dit zijn de eigenschappen van een goede belegger’

Ronald 16 januari 2019

Stanely Druckenmiller is de voormalige compagnon van George Soros. Samen stonden ze aan het hoofd van het Quatum Fund dat in de jaren ’90 miljarden verdiende door de centrale bank van Groot-Brittannië te dwingen om het Britse pond te devalueren. Van 2000 tot 2010 haalde Druckenmiller met zijn eigen Duquesne Capital Management een gemiddeld jaarlijks rendement van 30%. Er was geen enkel jaar dat zijn fonds verlies maakte. De man weet dus wat er nodig is om een goede belegger te zijn.

Een van de belangrijkste eigenschappen die een belegger moet hebben volgens Druckenmiller, is dat je een beetje sceptisch moet zijn, en een beetje tegendraads.

Maar ook optimistisch. Bulls verdienen meer geld dan Bears. Wie optimistisch in het leven staat, heeft meer kans om geld te verdienen op de beurs.

Maar de belangrijkste eigenschap is je emoties onder controle houden. Daarnaast moet je ook intellectueel nieuwsgierig zijn, open minded en je moet durven. Durven om meer te investeren in juiste beleggingen terwijl de rest van de markt de andere kant op kijkt. En durven beleggen tegen alle emotie in.

Ik heb nooit op de bodem gekocht met een goed gevoel. Het gaf mij steeds een vreselijk en angstig gevoel. Het is gemakkelijk om te verkopen op de bodem. Dan kom je thuis zonder zorgen. Maar daar verdien je niet het meeste geld mee.

Kapitaalbescherming en home runs

Zijn indrukwekkend trackrecord haalde Druckenmiller uit de wijsheid van zijn leermeester George Soros. De beste manier om welvaart op te bouwen op lange termijn, is door kapitaalbescherming in combinatie met af en toe een home run.

Het is niet belangrijk of je juist of fout zit. Het is belangrijk hoeveel geld je verdient wanneer je juist zit en hoeveel geld je verliest wanneer je fout zit.

Veel beleggers stoppen wanneer ze 30% of 40% winst maken. Maar voor een superieur rendement op lange termijn moeten je durven gaan voor winsten van 100%. Als je af en toe 100% winst kan boeken en verliezen kan vermijden, zal je over een langere periode outstanding returns behalen, aldus Stanley Druckenmiller.

Bekijk ook dit recent interview met Stanley Druckenmiller. In het begin gaat het over de Federal Reserve. Vanaf minuut 30 ongeveer gaat het over de aandelenmarkt. Op het einde legt Druckenmiller nog eens uit welke eigenschappen een goede belegger moet hebben.

Foto Credit: istock.com/marchmeena29

7 afgestrafte aandelen die in 2019 kunnen schitteren