Educatie
Educatie

Dividendaandelen: alleen maar voordelen?

Ronald 14 november 2017

Met de terugkeer van de volatiliteit op de beurzen, is ook het belang van dividenden terug onder de aandacht gekomen. Dividendaandelen bezitten namelijk enkele zeer interessante eigenschappen die belangrijk zijn wanneer de beurzen het pad van de rustige stijging verlaten.

Hoe langer en hoe hoger een aandelenmarkt stijgt, hoe meer de focus bij de beleggers ligt op kapitaalwinst. Wanneer de beurzen dalen of zijwaarts bewegen, begint het dividend weer belangrijk te worden. Beleggers gaan op zoek naar meer zekerheid, naar meer ‘gegarandeerd’ rendement. En dan kom je in de huidige economische situatie automatisch terecht bij dividendaandelen.

Dividendbeleggen levert altijd positief rendement op

De invloed van het dividend op het totale rendement van de belegger, varieert naargelang de beursomstandigheden. Maar het heeft altijd een positieve bijdrage. Tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30 en de Grote Recessie van de jaren ‘00 was het dividend zelfs het enige dat beleggers boven water hield. Anderzijds, in de sterkste beursdecennia met de meeste kapitaalwinst, jaren ’50 – ’80 en ’90, was het dividend nog steeds goed voor ongeveer ¼ van het rendement.

Aandelen met dividend zorgen voor meer mogelijkheden

Dividendaandelen betalen op regelmatige tijdstippen hun dividend uit. In België en Nederland is dat traditioneel 1 à 2 keer per jaar. In de Verenigde Staten is de traditie vooral per kwartaal (4 keer per jaar dus) maar er zijn ook dividendaandelen die iedere maand een dividend uitkeren.

Zo kan je als belegger een constante stroom aan inkomsten genereren, ongeacht of de beurskoers nu stijgt of daalt. Bedrijven die een dividend betalen, doen dat meestal met een constante. Ieder jaar, kwartaal of maand moet een bedrijf het dividend opnieuw aankondigen, maar de ervaring leert dat bedrijven die een dividend uitkeren, dat dividend ook vaak blijven uitkeren. Geen enkele manager wil een schrapping van het dividend op zijn CV hebben staan.

Zo kan je doorheen de jaren steeds enkele tientallen tot honderden euro’s per maand aan dividend ontvangen, afhankelijk van je geïnvesteerd kapitaal. Voor velen lijkt dit ondergeschikt aan de kapitaalwinst die je kan genereren met aandelen, maar dat is niet zo.

Het dividend zorgt voor een extra laagje rendement. Je kan bijvoorbeeld, wat zeer aan te raden is, dit dividend opnieuw beleggen. Dat verhoogt je rendement aanzienlijk. Kijk maar naar de volgende grafiek:

De laatste 20 jaar bracht de S&P 500 (tot eind 2017) 190% op. Wie de dividenduitkeringen gedurende die 2 decennia herinvesteerde in de S&P 500, zag zijn rendement stijgen naar 321%. Dat is een indrukwekkend verschil.

Lees ook: Unieke Triple-Combo! Aandeel met 11% dividendrendement

Enkele voordelen van dividendaandelen

Het dividend biedt enkele voordelen die veel beleggers over het hoofd zien. Het saaie imago van dividenden staat in schril contrast met de vele voordelen die ze bieden.

-1. Je kan een dividend niet faken. Een bedrijf betaalt een dividend … of het betaalt het niet. Je kan deze cijfers niet manipuleren. Dividenden die uitbetaald worden binnen de financiële mogelijkheden van een bedrijf is het zuiverste cijfer dat er is voor een belegger.

-2. Jij bepaalt de investering. Wanneer je een dividend ontvangt, kan je zelf bepalen waarin je dat geld gaat beleggen. Het geeft je als belegger veel meer mogelijkheden. Het geeft je kansen om je portefeuille te diversifiëren.

-3. Inflatie. Inflatie is de verborgen dooddoener van onze koopkracht. Historisch gezien ligt inflatie rond de 2% à 3% op jaarbasis. Het ziet er niet snel naar uit dat een spaarrekening dat rendement kan leveren. Je wordt dus armer door je geld op een spaarrekening te laten staan. Dividendaandelen keren vaak een stijgend dividend uit en die stijging ligt doorgaans in lijn met de inflatie, of zelfs hoger. Zo kan jij een deel van je vermogen toch zijn koopkracht laten behouden en zelfs laten groeien.

-4. De volatiliteit ligt lager. Wanneer de beurskoers daalt, stijgt het dividendrendement. Dit maakt deze bedrijven aantrekkelijker waardoor er sneller kopers opduiken wanneer de koersen dalen. Zo worden dividendaandelen minder volatiel. En dat is zeker in deze periode een sterke houvast voor beleggers die niet houden van volatiliteit.

Dividend & samengestelde interest: Match Made in Heaven

De kracht van samengestelde interest is onwaarschijnlijk. Het is het krachtigste wapen van een particuliere belegger om van een klein bedrag een groot bedrag te maken. Het grootste nadeel is dat je hier veel tijd voor moet hebben. Samengestelde interest komt pas na een jaar of 7 à 10 op kruissnelheid. De meeste beleggers willen hier niet op wachten en lopen zo een gigantisch rendement mis.

We illustreren dit met onderstaande grafiek waarbij 1 dollar met 1% per dag groeit. Na 1 jaar is 1 dollar gestegen naar 38 dollar. Na 2 jaar zitten we al aan 1.428 dollar. Maar de echte groei zien we pas na 7 jaar. Door de kracht van de samengestelde interest explodeert onze 1 dollar van 77 miljoen in jaar 5 naar 109 miljard dollar in jaar 7.

Zo gaat het ook met de dividenden die je ontvangt. Natuurlijk ga je geen miljarden verdienen, maar het concept is duidelijk. Eens de kracht van samengestelde interest werkt, is er geen houden meer aan.

Wanneer je dus het dividend dat je ontvangt, investeert in nieuwe dividendaandelen, heb je méér dividendaandelen die dividend opbrengen. En zo cumuleert dit maand na maand, kwartaal na kwartaal, jaar na jaar, … totdat er op een gegeven moment een turbo aanslaat.

Beginnen beleggen in dividendaandelen

Beleggen in dividendaandelen is een pure vorm van beleggen omdat het geen rekening houdt met de bewegingen van de markt of koersfluctuaties op korte termijn. Het dividend wordt niet bepaald aan de hand van een stierenmarkt of een berenmarkt, maar in hoofdzaak door de gezondheid van het bedrijf.

Er zijn bedrijven die al meer dan 20, 50 of zelfs 100 jaar een dividend uitkeren. Er zijn bedrijven die al meer dan 25 of 50 jaar ieder jaar een hoger dividend uitkeren. Deze bedrijven hebben oorlogen, recessies, depressies, beren- en stierenmarkten overleefd. En het dividend had hier nooit onder te lijden.

In plaats van de toekomst van de markt proberen in te schatten, zouden beleggers veel beter de focus leggen op de kwaliteit van de bedrijven.

Want bedrijven die een dividend betalen, zijn heel vaak gezonde bedrijven, met een sterk management en een stevige cashflow. En het zijn juist die bedrijven die op lange termijn het verschil maken op de aandelenmarkt.

Markten gaan op en neer, daar moet je mee leren leven als belegger. Waarom dan niet betaald worden in de periodes dat het naar beneden/zijwaarts gaat en genieten van koerswinst wanneer het naar boven gaat?

Aandelen met dividend: niet altijd sexy, wel populair

Wanneer we kijken naar de Amerikaanse aandelenmarkt, kunnen we niets anders concluderen dan dat de cijfers op het gebied van dividenden indrukwekkend zijn. Zo betaalden de 500 bedrijven uit de S&P 500 het afgelopen jaar 400 miljard dollar dividend uit. Dit is maar liefst dubbel zoveel als in de nadagen van de financiële crisis in 2009. Er zijn meer dan 400 bedrijven uit de S&P 500 die een dividend betalen.

Tussen maart 2016 en maart 2017 verhoogden bijvoorbeeld maar liefst bijna 2.600 Amerikaanse bedrijven hun dividend. Al deze data wijzen erop dat de bedrijven nog steeds een groot vertrouwen hebben in hun dividendbeleid.

Naast het potentieel om je slapend rijk te maken op lange termijn, hebben dividendaandelen ook de neiging om stabieler te zijn dan andere aandelen. Je zal dus veel beter slapen met dividendaandelen in je portefeuille.

Met dividendaandelen moet je geen stijgingen van tientallen of honderden procenten op korte termijn verwachten. Maar doorheen de jaren zijn het wel vaak de dividendaandelen geweest die het meeste welvaart gecreëerd hebben voor hun aandeelhouders. Het is niet voor niets dat de grootste beleggers aller tijden liefhebber zijn van … dividendaandelen.

Met de juiste dividendaandelen in een portefeuille, zijn er dus alleen maar voordelen.

 

Grafieken: Visual Capitalist 
Foto Credit: iStock

Dividenden: Het 8ste WereldWonder

De realiteit leert dat ‘traag maar zeker’ de beste en kortste weg is naar een rijk gevulde aandelenportefeuille.

Lees hier onze Gratis Dividend Gids