Analyse
Analyse

Tin = Belangrijker dan GPUs

Ronald 12 maart 2024

Nvidia is een van de mooiste sprookjes aan het schrijven uit de geschiedenis van de aandelenmarkt.

Dit bedrijf dat in het hart van de Artificiële Intelligentie economie staat, groeit aan een verschroeiend tempo en verovert de harten van mening belegger.

Institutioneel en hobbyist.

Er is slechts één aandeel geweest in de geschiedenis van de S&P 500 dat zijn weging in ’s werelds meest gevolgde index sneller zag stijgen van 2% naar 4%.

Dat was Cisco Systems begin deze eeuw.

De opmars van Nvidia gaat dus sneller dan die van Apple, Microsoft of Amazon en zelfs veel sneller dan Google.

We gaan hier geen uitspraken doen of Nvidia een bubbel is of niet, overgewaardeerd is of niet, … het is gewoon een steengoed bedrijf dat bakken geld verdient.

Als value jager zijn we echter niet geneigd om achter koersen aan te hollen.

Wij tippen liever aandelen vóór het grote publiek ze ontdekt.

En dan komen we automatisch uit bij onze eerdere blog ‘Zonder deze grondstof geen artificiële intelligentie’.

De GPUs die Nvidia produceert hebben nu eenmaal ‘lijm’ nodig om alles op het elektronische moederbord vast te zetten.

Die lijm is de grondstof tin.

Na onze nieuwsbrief van gisteren waren de Value for Life: Grondstoffen analisten er dan ook als de kippen bij om ons bovenstaande grafiek te bezorgen.

Door de enorme vraag naar tin dankzij de opmars van de energietransitie én artificiële intelligentie, zal de markt voor tin opnieuw met enorme tekorten te kampen krijgen.

Tekorten die zullen oplopen tot en met 2026.

En dan halen we er de grafiek van de prijs van tin graag nog eens bij.

In de jaren ’20 – ’21 toen de tinmarkt ook met tekorten te kampen had, explodeerde de tinprijs van 15.000 dollar per ton naar meer dan 45.000 dollar per ton.

Dat zou dus nu opnieuw kunnen gebeuren.

En deze keer zitten we niet 2 jaar met tekorten … maar minstens 4 jaar tekorten.

En deze keer zitten we niet met 15.000 mt aan tekorten … maar minstens 35.000 mt aan tekorten.

De kans dat de tinprijs nog eens explodeert de komende jaren is dan ook bijzonder groot.

We herhalen het nogmaals.

‘Zonder tin is er geen artificiële intelligentie’ en daar kan u ook ‘energietransitie’ aan toevoegen.

De 2 tinmijnen in de selectielijst van Value for Life: Grondstoffen zullen dan zeer gegeerd worden onder beleggers.

Die kan u nu kopen vóór het grote publiek ze ontdekt.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.