Beurs
Beurs

Profiteer van deze twee vormen van volatiliteit

Joeri 16 juni 2020

De beurzen zijn de laatste maanden beweeglijker dan voorgaande jaren. Beleggers moeten hieraan wennen. Eigenlijk hoeven ze maar aan één kant van de volatiliteit te wennen: de neerwaartse beweeglijkheid. Beleggers hebben meestal niet zo’n moeite met onverwachte explosieve bewegingen naar boven. Welke kant de beurs ook op beweegt, we kunnen er gebruik van maken.

Het principe van waardebeleggen draait om het kopen van aandelen onder de intrinsieke waarde. Vervolgens worden deze aandelen zo lang mogelijk vastgehouden. Verkopen doen we wanneer er iets negatief wijzigt binnen het bedrijf of het toekomstbeeld. Anders houden we aandeel vast tot het de intrinsieke waarde bereikt, of daar fors boven stijgt.

Deze strategie vraagt veel geduld. Het is vooral een kwestie van wachten. Terwijl we wachten kunnen we ons rendement wat verhogen door gebruikt te maken van de beweeglijkheid op de beurs. Dit bestaat in twee varianten:

  • verschillen in waardering gedurende de tijd
  • verschillen in waardering tussen aandelen of sectoren onderling

Tijd is de vriend van een goede belegger

Je hebt alleen iets aan volatiliteit wanneer het gedurende een bepaalde periode zeer uiteenlopende prijzen genereert. Dit hoeft niet van dag tot dag te zijn. Hetzelfde aandeel moet echter wel over verloop van tijd sterke prijsschommelingen laten zien.

Deze schommelingen in prijs hebben niet te maken met de prestaties van de onderliggende onderneming. De prijzen worden puur veroorzaakt door het sentiment van andere beleggers. Wanneer de beurskoersen erg ver af komen te staan van de realiteit profiteren we door aandelen te kopen of juist verkopen. Het handelen in het aandeel heeft dan niets te maken met onze langetermijnvisie.

Verschil in waardering onderling

Wanneer aandelen in gelijke mate stijgen en dalen valt er weinig winst te behalen in het traden. Het heeft dan geen nut om het ene aandeel te verkopen om een ander aandeel aan te kopen. De waardering is daarvan immers net zoveel opgelopen. Je hebt relatieve volatiliteit tussen aandelen onderling nodig.

De laatste jaren zien we dat duidelijk in verschillende sectoren. Waarderingen in de tech sector lopen op, terwijl de bedrijven in de ‘klassieke industrie’ en financiële sector steeds voordeliger worden.

Dergelijke verschuivingen kunnen ook plaatsvinden over enkele maanden of zelfs weken. Denk bijvoorbeeld aan aandelen die te maken hebben met Blockchain, Cannabis of het werken op afstand.

Het voordeel van klein zijn op de beurs

Beroemde waardebeleggers kunnen moeilijk gebruik maken van volatiliteit. Door hun enorme vermogens kunnen ze niet snel in- of uitstappen. Buffett heeft regelmatig aangegeven dat zijn rendementen minder worden door het groeien van Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B); hij is niet wendbaar meer.

Kleine beleggers zijn wel wendbaar.

Ze kunnen de klassieke strategie van het waardebeleggen dus combineren met handelen op basis van volatiliteit. Zowel op basis van tijd als met aandelen en sectoren onderling. Wanneer de volatiliteit ons van dienst is kunnen we daar met één druk op de knop gebruik van maken.

Auteur is long BRK.B.