Aandelen
Aandelen

Value aandelen presteren goed met hoge inflatie

Joeri 21 april 2022

De laatste jaren hebben overheden ongekende hoeveelheden geld in de economie gepompt. Ze probeerden, over het algemeen met succes, te voorkomen dat de pandemie een recessie zou veroorzaken. Maar al dit extra geld zorgt voor inflatie.

Op zichzelf is dit een positieve ontwikkeling. Een van de oorzaken van de inflatie is een hogere vraag vanuit de consument. Mensen geven weer geld uit, een teken dat de pandemie haar grip op de economie verliest. 

Helaas valt dit ook samen met andere uitdagingen, zoals verstoringen in diverse bevoorradingsketens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volle havens en het chiptekort. Hierdoor loopt de inflatie snel op. De Nederlandsche Bank verwacht tot wel 7% inflatie voor 2022. 

Uiteraard heeft inflatie ook impact op de beurs. Groeiaandelen presteren historisch gezien slecht in tijden van hoge inflatie, value aandelen presteren juist goed. Het tijdperk van de Value Jager breekt aan.

Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.

Hier is te zien hoe groei- en waardeaandelen rendeerden in verschillende periodes, op basis van de inflatie. 

We zien bijvoorbeeld dat er in de jaren ‘10 van deze eeuw een lage inflatie was, en dus dat groeiaandelen goed presteerden. Dat hebben we de laatste jaren gemerkt.

Maar nu, kijk eens welke rendementen er geboekt werden in periodes van hoge inflatie. In de drie decennia met de hoogste inflatie leverde value aandelen een stevig hoger rendement op. 

Tot wel +10% per jaar outperformance voor value aandelen in de jaren ‘40 en ’70. 

Dit komt omdat in tijden van hoge inflatie de potentiële winst in de toekomst, het voordeel van groeiaandelen, een stuk minder waard wordt. Beleggers hebben veel liever bedrijven die nu hoge vrije kasstromen boeken, en dat zijn de waardeaandelen. 

De geschiedenis herhaalt zich

Uiteraard leven we nu in een andere wereld dan in de jaren ‘40 en ’70. Maar het gedrag van beleggers verandert nauwelijks. We zien dan ook dat we aan het begin staan van een herhaling van de geschiedenis. 

Dit wordt snel duidelijk aan de hand van een simpel onderzoekje. We vergelijken twee ETF’s uit dezelfde serie:

  • Vanguard Russel 1000 Value ETF (blauw)
  • Vanguard Russel 1000 Growth ETF (oranje)

Uit de 1000 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de VS maken deze ETF’s een selectie op basis van groei of waarde. In bovenstaande grafiek het koersverloop sinds eind 2021, toen de inflatie duidelijk begon op te lopen. 

Over deze periode presteren de value aandelen al bijna +11% beter dan de groeiaandelen.

Het tijdperk voor value aandelen lijkt te zijn aangebroken. In het verleden hebben we gezien dat dit vaak honderden procenten rendement oplevert voor beleggers die de juiste waardeaandelen bezitten. 

De diverse selectielijsten van de rapporten van Value Jagers zijn hier klaar voor. Is uw beleggingsportfolio dat ook?

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]