Analyse
Analyse

Een blik in het brein van Warren Buffett

Ronald 2 mei 2019

De manier waarop Warren Buffett aandelen koopt en verkoopt, lijkt zo eenvoudig dat iedereen het kan. Toch zijn er maar heel weinig beleggers die aan het rendement van Buffett en Co kunnen tippen. Er is dus meer nodig dan een ‘eenvoudige’ strategie. Vandaag kijken we eens diep onder de hersenpan van ’s werelds beroemdste belegger.

Buffett is iemand die graag aandelen koopt wanneer niemand anders ze nog wil hebben. Maar Buffett deinst er ook niet voor terug om ‘groot’ in te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Apple waar hij tientallen miljarden dollars in investeerde.

De magische formule van Warren Buffett

De magische formule van Buffett lijkt eenvoudig op papier, maar is in essentie bijzonder complex.

Het Orakel van Omaha omschrijft zijn stijl als 85% Benjamin Graham en 15% Phil Fisher. Daarover zit ook nog een sausje van Charlie Munger.

Benjamin Graham

Benjamin Graham was de leermeester van Buffett. De jonge Buffett ging speciaal naar de Columbia Business School om les te krijgen van Graham. Graham wordt aanzien als de grondlegger van het value beleggen.

Phil Fisher

Fisher is de man die Buffett het belang leerde van een goed management. Fisher is de persoon die beleggers bekend maakte met een beleggingshorizon van ‘altijd’.

Charlie Munger

Charlie Munger is de rechterhand van Warren Buffett en is de ‘stille’, drijvende kracht achter het succes van Berkshire Hathaway. Munger is diegene die Buffett overtuigde van deep value te evolueren naar misprijsde kwaliteit.

Al deze invloeden zorgde ervoor dat Warren Buffett de succesvolle belegger is van vandaag waarbij hij vier belangrijke principes uitoefent.

De vier principes van Warren Buffett

-1. Analyseer een aandeel als een bedrijf

Je moet alleen een aandeel van een bedrijf kopen als je ook het hele bedrijf zou kopen (als je genoeg geld zou hebben). Hoe ziet de lange termijn er uit? Wat is de intrinsieke waard? Wat is het concurrentiële voordeel?

-2. Gebruik een veiligheidsmarge

‘Margin of safety’ zijn de drie belangrijkste woorden voor een belegger volgens Buffett. Zelfs de beste beleggers ter wereld maken fouten. Maar wanneer je een veiligheidsmarge op de intrinsieke waarde toepast, maak je de foutenmarge minimaal.

-3. Een geconcentreerde portefeuille

Diversificatie is goed voor beleggers die niet weten wat ze doen. Concentreer je op een handvol bedrijven om succesvol te beleggen op lange termijn. Volgens Buffett moet iedere belegger een ponskaart krijgen met slechts 20 gaatjes.

-4. Bescherm jezelf tegen Mr. Market

De markt is er om zoveel mogelijk beleggers op het verkeerde been te zetten. Zorg dat je niet begint te speculeren en dat je alle emoties onder controle kan houden. Volatiliteit is er niet om angstig van te worden, maar om er gebruik van te maken.

My strategy is to find a good business – and one that I can understand why it’s good – with a durable, competitive advantage, run by able and honest people, and available at a price that makes sense. – Warren Buffett

Foto Credit: Flickr/Victoria Rothstein

✅ 3 value-aandelen die zelfs Buffett vandaag zou kopen [GRATIS Gids]