Nieuws
Nieuws

Warren Buffetts brief aan aandeelhouders

Ronald 27 februari 2018

Op 24 februari 2018 was het weer zover: beleggers zaten op het puntje van hun stoel te wachten op de brief die Warren Buffett ieder jaar schrijft aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Deze brief bevat niet alleen belangrijke informatie voor de aandeelhouders, maar ook steeds zeer interessante inzichten van een van ’s werelds beste beleggers ooit.

Wie wil, kan hier de volledige, originele brief nalezen. We kunnen het iedereen aanbevelen. Wie echter graag een samenvatting leest, kan hier de 4 belangrijkste boodschappen van Warren Buffett terugvinden.

-1. Kopen aan een aanvaardbare prijs

Berkshire Hathaway heeft ondertussen een oorlogskas van zo’n 116 miljard dollar. Toch laat Buffett zich niet verleiden om dit gigantische bedrag aan het werk te zetten. Een van de belangrijkste regels binnen Berkshire Hathaway is om bedrijven te kopen tegen een aanvaardbare prijs. (zoals we dat bij Value Jagers ook graag doen 😉 )

Berkshire Hathaway gebruikt ook geen geleend geld om te investeren. Buffett geeft toe dat hen dat parten speelt, maar het bedrijf hanteert al meer dan 50 jaar met succes een voorzichtige aanpak. Dat zal nu niet veranderen. Buffett blijft gedisciplineerd. Wanneer anderen minder voorzichtig worden, wordt hij juist extra voorzichtig.

Waardering speelt een belangrijke rol in het toekomstige rendement. Wanneer beurskoersen stijgen, daalt het potentiële toekomstige rendement. Wanneer beurskoersen dalen, stijgt het potentiële toekomstige rendement. Buffett zal pas toeslaan wanneer de beurskoersen terug dalen.

-2. De cashmachine van Berkshire Hathaway

De verzekeringsactiviteiten, w.o. GEICO, zijn een van de drijvende krachten achter het succes van Berkshire Hathaway. Een verzekeringsmaatschappij moet steeds middelen reserveren om mogelijke toekomstige schadegevallen te vergoeden. Maar Buffett gebruikt de ‘float’, het geld dat van premies afkomstig is maar nog niet (of soms nooit) moet worden uitbetaald, om te investeren.

In 1970 bedroeg de ‘float’ van Berkshire Hathaway 39 miljoen dollar, eind 2017 was dat gestegen naar 114 miljard dollar. Dit is een van de sterkste groeifactoren achter het bedrijf in de laatste 50 jaar. Natuurlijk kan niet iedereen een verzekeringsmaatschappij oprichten, maar je kan wel voor een eigen cashmachine binnen je portefeuille zorgen door middel van dividendaandelen.

-3. Je moet een stevige maag hebben

Er zullen niet veel CEO’s zijn die hun aandeelhouders vertellen hoe diep de beurskoers van hun bedrijf kan vallen. Buffett doet dat wel. Zelfs een conglomeraat als Berkshire Hathaway gaat wel eens door dieprode periodes op de beurs. De voormalige textielgroep (Buffett kocht Berkshire als ondergewaardeerd textielbedrijf) kende de laatste decennia zelfs 3 dalingen van meer 50% of meer, en nog eens een daling van 37%.

Buffett wil hiermee aangeven dat je als belegger over een stevige maag moet beschikken én dat je nooit mag beleggen met geleend geld. Je weet immers nooit wat de aandelenmarkt gaat doen. Wanneer de beurskoers ’s avonds sluit, weet je zelfs niet wat de openingskoers van de volgende dag gaat zijn. In 99,9% van de gevallen zal dit niet al te veel verschil maken, maar die 0,1% kan je wél kopje onder duwen.

Je ziet op de volgende tabel ook dat Berkshire Hathaway jaarlijks zo’n 20% in waarde stijgt, dubbel zoveel als de S&P 500. De gecumuleerde winst sinds 1964 voor het aandeel loopt zelfs op tot boven 2.000.000%. Wie belegt met geleend geld en alles verliest tijdens de zogenaamde ‘downturns’ kan nooit zulke rendementen verdienen.

-4. Risico

Wanneer je gaat beleggen, probeer je van je geld meer geld te maken. Risico is de mogelijkheid dat wat jij verwacht, niet zal gebeuren. Terwijl aandelen op korte termijn risicovol zijn, zijn ze dat niet op lange termijn. Een goed gediversifieerde aandelenportefeuille is volgens Buffett op lange termijn minder risicovol dan een obligatie. Wanneer hij zou moeten kiezen tussen aandelen of obligaties, zou hij zonder nadenken voor aandelen kiezen.

Beleggers leggen veel te vaak de focus op het hier en nu bij aandelen terwijl ze veel beter zouden denken in een tijdshorizon van 10, 15 en zelfs 20 jaar. Op die manier kan je de volatiliteit op korte termijn negeren.

Hieronder kan je ook een ruime samenvatting bekijken van een interview dat Buffett gaf naar aanleiding van de publicatie van zijn brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway.

Foto Credit Warren Buffett: Flickr

BeursKampioenen: 7 meesterwerken in 1 Gids

Zo verdienen de meest succesvolle beleggers hun miljoenen

Ontdek de verhalen achter de succesvolste beleggers van de laatste eeuw.

Lees meer