Educatie
Educatie

Warren Buffett: zijn 5 beste beleggingen ooit

Ronald 19 mei 2018

Warren Buffett zelf moeten we jou waarschijnlijk niet meer voorstellen. Hij is een van de beste en meest beroemde beleggers ooit. Dat werd hij natuurlijk niet zomaar. Buffett werd een van de rijkste mensen ter wereld door veel goede beleggingen te doen. Hij perfectioneerde de strategie van zijn leermeester Benjamin Graham. Dat leverde hem, zijn partners, klanten en aandeelhouders miljarden op.

Wanneer we spreken over Warren Buffett, denken we altijd aan Coca-Cola, Apple of verzekeraar Geico. Buffett investeerde in 1988 bijvoorbeeld meer dan 1 miljard dollar in Coca-Cola. Goed voor een belang van 6,2%. Buffett had namelijk door dat Coca-Cola niet meer weg te krijgen was uit de drankindustrie (hetzelfde verhaal ziet hij momenteel bij Apple).

Coca-Cola was zeer dominant geworden. De merknaam was zo iconisch en zo wijdverspreid dat Buffett zich geen zorgen maakte omtrent concurrenten die marktaandelen zouden kunnen stelen.

In de volgende 29 jaar dat Buffett zijn aandelen bijhield, groeide zijn investering met een factor van 17x. Goed voor een jaarlijks rendement van meer dan 11%. En het beste van alles? Buffett kocht zijn aandelen aan een prijs van 2,45 dollar. Het huidige jaarlijkse dividend van Coca-Cola bedraagt momenteel 1,56 dollar per aandeel.

Het dividendrendement voor Buffett is ondertussen gestegen naar 63,67%/jaar.

De jackpot van Warren Buffett

Maar Coca-Cola is niet de enige fantastische belegging die Buffett ooit maakte. Hieronder vind je een lijst met de 5 beste beleggingen ooit van grootmeester Warren Buffett.

Ze worden gerangschikt op basis van de gemiddelde jaarlijkse opbrengst.

-1. PetroChina

  • Gemiddeld jaarlijks rendement: 52%
  • Totaal rendement: 720%
  • Aantal jaren in portefeuille: 5

Warren Buffett is niet alleen een grote liefhebber van ondergewaardeerde aandelen, maar ook van Amerikaanse aandelen. Volgens Buffett ligt de beste periode voor de Amerikaanse economie in de toekomst.

Toch heeft de grootmeester enkele van zijn beste rendementen geboekt in China. In 2002 en 2003 kocht Berkshire Hathaway 1,3% van de aandelen PetroChina voor 488 miljoen dollar.

Veel analisten haalden hun neus op voor PetroChina omdat de olievelden uitgeblust leken, het overladen was met 400.000 personeelsleden en veel te veel kosten had. PetroChina had een marktwaarde van 37 miljard dollar, maar Buffett berekende een faire waarde van 100 miljard dollar.

Dit bleek uiteindelijk nog te weinig. De stijgende olieprijs en nieuw ontdekte olievelden zorgden ervoor dat het aandeel PetroChina bleef stijgen. In 2007 verkocht Buffett zijn aandelen bij een marktwaarde van 275 miljard dollar en een winst van 3,6 miljard dollar.

-2. Freddie Mac

  • Gemiddeld jaarlijks rendement: 24%
  • Totaal rendement: 1.525%
  • Aantal jaren in portefeuille: 13

Freddie Mac was een gigantische hypotheekverzekeringsmaatschappij die werd gedekt door de overheid. Voor Buffett was het in 1988 zeer interessant en hij investeerde 108 miljoen dollar in Freddie Mac aan een prijs van 4 dollar per aandeel (na splitsing).

Tien jaar later noteerde het aandeel Freddie Mac boven 70 dollar per aandeel. Maar meer dan de zeer goede timing van aankoop, was de zeer goede timing van de verkoop. En ook de manier waarop.

In 2000 had Buffett een aantal meetings met CEO Leland Brendsel. Hierin werd duidelijk dat Brendsel streefde naar dubbelcijferige rendementen, tegen de zin van Buffett. Een jaar later verkocht Buffett alle aandelen.

In 2003 kwam dan het nieuws dat Freddie Mac onregelmatige winstcijfers publiceerde en Brendsel moest het toneel verlaten. In 2008 kwam Freddie Mac, samen met zusterbedrijf Fannie Mae, in het oog van de storm terecht bij de financiële crisis en werd het bedrijf gered van de ondergang door de Amerikaanse overheid.

-3. BYD

  • Gemiddeld jaarlijks rendement: 20%
  • Totaal rendement: 525%
  • Aantal jaren in portefeuille: 10

De Chinese producent van autobatterijen en elektrische auto’s, BYD (Build Your Dream), werd gekocht op aanraden van Charlie Munger. Volgens Munger was de CEO van BYD, Wang Chuan-Fu, een fenomeen. Munger noemde hem een combinatie van Thomas Edison (uitvinder) en Jack Welch (voormalig topman van General Electric).

Zo zei Munger: “Wang Chuan-Fu lost problemen op zoals Thomas Edison en krijgt dingen voor mekaar zoals Jack Welch. I’ve never seen anything like it in my life.”

In 2008 kocht Berkshire Hathaway 10% van BYD voor 230 miljoen dollar. Sindsdien transformeerde het bedrijf naar de grootste producent van elektrische voertuigen in China.

Buffett heeft de aandelen van BYD altijd bijgehouden, ondanks de stijging van 1 dollar naar meer dan 11 dollar. In 2018 is BYD echter een van de slechtste aandelen en verloor het aandeel al bijna 50% van zijn waarde. Maar Buffett zei ooit tegen een Chinese nieuwsdienst ‘HE LOVES BYD’.

-4. Wells Fargo

  • Gemiddeld jaarlijks rendement: 13%
  • Totaal rendement: 2.500%
  • Aantal jaren in portefeuille: 28

Buffett investeerde al in 1990 in Wells Fargo. De Amerikaanse bank werd op dat moment geplaagd door een spaar- en leningcrisis. Berkshire Hathaway maakte gebruik van deze crisis om aandelen te kopen van een van de beste banken ter wereld.

In de jaren ’90 was Buffett geen grote fan van banken, maar de aandelen van Wells Fargo waren zo goedkoop, dat hij ze niet kon laten liggen. In 1990 had de bank een marktwaarde van 2,9 miljard dollar. Vandaag is dat ruim 250 miljard dollar, ondanks de tegenwind die de bank de laatste maanden kent.

Wells Fargo kwam eind vorig jaar in een storm terecht toen duidelijk werd dat de bank 2 miljoen valse spaarrekeningen en kredietkaartrekeningen had geopend zodat de doelstellingen van de bank bereikt werden. Door het bereiken van de doelstellingen streek het management een vette bonus op. Tot op heden blijft Berkshire Hathaway bij zijn investering in de bank.

-5. The Intelligent Investor

  • Gemiddeld jaarlijks rendement: veel
  • Totaal rendement: –
  • Aantal jaren in portefeuille: 69

Volgens de grootmeester zelve is zijn beste aankoop ooit geen aandeel of obligatie, maar een boek uit 1949. Het boek “The Intelligent Investor” werd geschreven door zijn grote voorbeeld, Benjamin Graham.

Buffett kocht het boek onmiddellijk toen het uitkwam en ging later speciaal les volgen aan de Columbia Business School om les te krijgen van Benjamin Graham.

Dit boek begeleidt Buffett tot op de dag van vandaag nog steeds in zijn beslissingen om aandelen te kopen. Volgens Buffett is dit boek het perfecte voorbeeld van value-beleggen:

Price is what you pay; value is what you get.

3 value-aandelen die zelfs Buffett zou kopen

In deze gratis gids geven we je 3 value-bedrijven mee die erg kwaliteitsvol zijn, maar momenteel onterecht in de afslag noteren. Geef hier jouw e-mailadres in …