Beurs
Beurs

Warren Buffett ziet veel value in de energiesector

Ronald 5 mei 2019

Enkele dagen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway raakte bekend dat het investeringsfonds van Buffett de overname van Anadarko door Occidental steunt. Berkshire investeert 10 miljard dollar. En het ziet er naar uit dat het niet bij deze ene deal zal blijven.

Berkshire Hathaway koopt 100.000 preferente aandelen van Occidental voor een bedrag van 10 miljard dollar. Deze preferente aandelen betalen een jaarlijkse coupon van 8 procent. Met deze extra financiering kan Occidental een hoger overnamebod doen op Anadarko, dat eerder het hof werd gemaakt door Chevron.

Volgens Buffett is deze investering een investering in het Permian Basin. Permian is het grootste oliegebied in de Verenigde Staten. Van de 12 miljoen vaten olie die de Verenigde Staten dagelijks oppompt, komen er 4 miljoen uit het Permian Basin.

“Remember it was the last great find in the United States 40 years ago or more…The United States is producing 12 million barrels and four million are from the Permian.” Zei Buffett.

Waarom Berkshire Hathaway niet gewoon Anadarko koopt

Buffett zelf kent niets van de olie-industrie. Charlie Munger kent er meer van dan Buffett. Maar niet genoeg om een volledig oliebedrijf over te nemen. Een oliebedrijf runnen is veel moeilijker dan je denkt.

In de Q&A sessie kwam dan ook de vraag of er in de toekomst nog meer transacties in de olie-industrie zullen volgen.

“Well I like it,” zei Charlie Munger.

Al hoopt hij dat de volgende deal nog groter zal zijn. Berkshire Hathaway geeft hiermee aan dat ze value zien in de energiesector en graag deel willen uitmaken van een consolidatiegolf.

Berkshire heeft een unieke positie. Het is een van de weinige plaatsen waar bedrijven op zaterdag terecht kunnen om op zondag een meeting te krijgen en maandag een financiering rond te hebben.

Buffett en Co plannen dan ook “to put a lot of money” in de energiesector.