Beurs
Beurs

Warren Buffett: Dit is wat enorme opportuniteiten creëert

Ronald 28 april 2019

Wanneer je wilt groeien als belegger, moet je goed kijken en luisteren naar het advies van ’s werelds beste beleggers. Zo kwamen we onlangs – zij het per toeval – onderstaande video tegen van Warren Buffett uit 2001. In die video legt Buffett onder andere uit hoe de beurs enorme opportuniteiten creëert … en hoe jij daar deel van uit kan maken.

In 2001 sprak het Orakel van Omaha voor een groep studenten aan de Universiteit van Georgia. Dit was maanden nadat de technologiebubbel uiteen spatte. De jaren voordien werd Warren Buffett uitgelachen omdat hij ‘van den oude stempel’ was … en ‘niets van het moderne beleggen’ kende.

Om je een idee te geven. De rijkdom van Buffett had niet veel last van het uiteenspatten van de dotcom-bubbel. Daarna werd hij alleen maar rijker en rijker.

groei rijkdom warren buffett

Aandelenmarkt en economische groei

De reden hiervoor kan je op onderstaande video terugvinden rond minuut 50.

Het Amerikaanse bbp per inwoner groeide in de 20e eeuw met 610%. Er was geen enkel decennium waarin het bbp per inwoner niet groeide. Maar de aandelenmarkt volgt de economie niet 1-op-1.

Er zijn periodes dat de aandelenmarkt sterker stijgt dan de economie (seculaire stierenmarkten). En er zijn periodes dat de aandelenmarkt minder stijgt dan de economische groei (seculaire berenmarkten).

Bijvoorbeeld tussen 2001 en 2012 groeide het bbp per inwoner in de Verenigde Staten, maar bleven de aandelenmarkten vlak. Daarvoor tussen 1981 en 2000 steeg Wall Street met 1.200%, veel meer dan de economische groei.

Hoe kan dat?

De kuddementaliteit van beleggers volgens Warren Buffett

Volgens Buffett ligt dit aan de manier waarop beleggers zich gedragen. Beleggers kijken nu eenmaal altijd in de achteruitkijkspiegel.

Wanneer beleggers zien dat je in het verleden geld kon verdienen met beleggen in aandelen, verwachten ze dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. Dus kopen ze aandelen. Dit stuwt waarderingen hoger en hoger.

Anderzijds wanneer beleggers zien dat aandelen in het verleden amper iets opbrachten, zullen ze niet gaan beleggen. Dit stuwt waarderingen lager en lager.

Dit creëert een enorme opportuniteit voor diegene die vooruit kan kijken.

Omdat value beleggen werkt

Value beleggen is een analyse maken van de kasstromen, de balans, waarderingen, … en die projecteren naar de toekomst. En je koopt pas wanneer de toekomst er veel beter uitziet dan de huidige waardering.

Luister hier nog meer naar het advies van een van ’s werelds beste beleggers … ooit.

3 value-aandelen die zelfs Buffett zou kopen