Nieuws
Nieuws

Wil Warren Buffett ons iets duidelijk maken?

Ronald 8 januari 2019

Warren Buffett doet altijd iets voor een reden. Die reden is soms voor de hand liggend maar ook al eens niet zo heel duidelijk voor de buitenwereld. De meest recente beslissing van het Orakel van Omaha behoort tot de laatste categorie. Toch is de kans groot dat Buffett beleggers iets duidelijk wil maken.

Berkshire Hathaway geeft midden januari een obligatie-uitgifte uit van 950 miljoen Amerikaanse dollar. Het bedrijf van Warren Buffett zal deze 30-jarige obligatie verkopen met een vaste rentevoet. De opbrengst van deze obligatie zal gebruikt worden om een obligatie terug te betalen met een variabele rentevoet.

M.a.w. …

Buffett schakelt over van variabele rentevoeten waar je van profiteert wanneer de rente daalt, naar vaste rentevoeten waar je van profiteert wanneer de rente stijgt.

Deze beslissing geeft aan dat Buffett duidelijk een andere mening heeft over de richting van rentevoeten dan voorheen. In augustus 2018 werd ook al een 30-jarige obligatie uitgegeven met een vaste rentevoet om een obligatie met een variabele rentevoet terug te betalen.

Daarvoor was het van mei 2013 geleden nadat de US 10Y Treasury daalde van 3,2% naar 2,9% om daarna te stijgen naar bijna 4%. Het ziet er dus naar uit dat Buffett met Berkshire Hathaway verwacht dat het tijdperk van dalende rentevoeten (definitief?) voorbij is.

Buffett en timing van rentevoeten

De Amerikaanse 10-jarige overheidsobligatie steeg eind vorig jaar nog tot boven 3,2%. Hiermee brak de rentevoet voor het eerst in bijna 40 jaar door een dalende trendlijn. Dit was voor vele analisten het signaal om het einde van een van de langste stierenmarkten uit de financiële geschiedenis te voorspellen.

Maar sinds midden februari daalt de rentevoet weer en noteert deze terug onder de belangrijke grens van 3%. Vermoedelijk maakt Warren Buffett van deze daling gebruik om nog een extra financiering vast te leggen met een vaste rentevoet.

De laatste jaren koopt Buffett ook weinig aandelen wegens veel te duur. Maar er zijn uitzonderingen. Dit zijn de ENIGE aandelen waar Warren Buffett niet genoeg van kan krijgen.