Een betere belegger worden is net hetzelfde als een betere voetballer, tennisspeler, manager, of ingenieur worden. Je wordt alleen maar beter door het te doen, door te lezen en door te leren uit je fouten.
De volgende 10 tips kunnen van iedereen een betere en goede belegger maken.
Er is nergens zo veel kuddementaliteit als op de aandelenmarkt. Beleggers zijn liever met zen allen verkeerd dan alleen juist. Dit is bijzonder interessant. Dit opent namelijk geweldige perspectieven voor diegenen die wél anders durven denken. Wie investeert in zijn capaciteiten als belegger kan echt een verschil maken.
Een goede belegger worden heeft tal van voordelen. Je wordt rustiger, je ziet opportuniteiten die anderen niet zien en … het brengt meer geld op.
Deze 10 tips kunnen jou helpen om een goede belegger te worden.
Op ieder beleggerspotje past een dekseltje. Er zijn tientallen manieren om geld te verdienen op de aandelenmarkt, maar er zijn maar een paar manieren die echt bij jou passen. De kunst is om te weten welke strategie bij jou past én je daarna ook consequent aan deze strategie te houden.
Je hebt traders en fundamentele beleggers, korte termijn en lange termijn, groeiaandelen en waarde-aandelen, short gaan en long zitten, …
Bij de ene strategie voel je jezelf comfortabeler dan bij een andere strategie. De strategie waarbij jij je het beste voelt, is jouw dekseltje op jouw beleggerspotje. Dat is de strategie die voor jou werkt. Heel vaak zal je dan ook merken dat iedere uitstap naar een andere strategie eindigt met onnodige stress of verlies. Schoenmaker blijf bij je leest, telt ook voor de aandelenmarkt.
Heb je ooit in een relatie gezeten die slecht voor je was, maar waarin je toch bleef zitten met de enige reden ‘wat als’? Wanneer je dan toch een punt achter die relatie zette, voelde je een zucht van opluchting en ging je verder met je leven zonder om te kijken.
Zo gaat dat ook met verlieslatende aandelen op de beurs. Mensen zijn emotionele wezens, maar op de aandelenmarkt is geen ruimte voor emoties. We maken van onze verliezen persoonlijke vetes terwijl het niet meer of minder is dan een verkeerde inschatting of timing.
Verlies nemen op de aandelenmarkt is een van de moeilijkste dingen die een belegger moet doen, maar het is vaak ook een van de slimste acties die men kan ondernemen.
Let wel op: verkoop enkel om de juiste redenen.
Paniek ontstaat wel eens op de aandelenmarkt. Zoals gezegd in bovenstaand punt, moet je verlies durven nemen wanneer jouw aandeel de verkeerde kant op gaat. Maar je mag nooit verkopen in paniek.
Zoals bovenstaande grafiek aantoont, bij situatie #11 op de grafiek, gaan de meeste beleggers over de rooie in een fase van capitulatie. Ze doen er alles aan om de rode cijfers uit hun portefeuille te bannen. Maar vaak is een capitulatie het begin van het einde. Zo loop je vanaf situatie #15 weer achter de feiten aan.
Er zijn verschillende manieren om niet in paniek of op het verkeerde moment te verkopen.
Het internet overspoelt ons met tonnen informatie. Maar te veel informatie is ook niet goed. Het is altijd nuttig om vanuit verschillende perspectieven naar de aandelenmarkt te kijken. Maar wanneer je een of enkele goede bronnen vindt, is het beter om daar aan vast te houden.
Blijf gefocust op de informatie die jij belangrijk en relevant vindt in plaats van steeds nieuwe informatie te analyseren. Weersta de drang van andere succesverhalen (denk aan punt 1) Schrijf beter je eigen succesverhaal.
Ook wanneer je te veel naar de media zou luisteren, zou je bijna iedere week wel een reden horen om aandelen te verkopen. Maar de realiteit leert ons dat de soep zelden zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. De aanleiding voor een beurscrash/correctie komt ook altijd uit onverwachte hoek, niet door een reden die je elke dag op het nieuws hoort of ziet.
Beleggen is zo allesomvattend dat je niet overal goed in kan zijn. Zoals gezegd bij punt 1 moet je de strategie vinden die het beste bij jou past. Daarna moet je alles zo simpel mogelijk houden. In de Verenigde Staten noteren bijvoorbeeld meer dan 20.000 aandelen op de aandelenmarkt (inclusief OTC). Begin met aandelen die jij het meest interessant vindt.
Daarna kan je de zoektocht uitbreiden naar sectoren die dicht bij jouw interesse liggen. Ga niet ineens sectoren of bedrijven analyseren waar je totaal niets van begrijpt. Concentreer je op wat je kent en wat je begrijpt.
Warren Buffett heeft veel geleerd van Benjamin Graham.
Ray Dalio en Peter Lynch waren kind aan huis op de golfbaan als caddy van bankiers.
Het maakt niet zoveel uit van waar of wie je leert beleggen, maar het is wel belangrijk dat je een helpende hand hebt. Let er wel bij op dat jouw mentor dezelfde principes hanteert als jijzelf.
Door veel naar hen te luisteren en veel van hen te lezen, kan ook jij even succesvol worden. Zet je ego van ‘ik-weet-het-beter’ aan de kant en leer van mensen die al bewezen hebben succesvol te zijn. Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden om ergens te geraken.
Een goede mentor kan bijvoorbeeld ook een goede nieuwsbrief zijn. Goede nieuwsbrieven sturen niet enkel reclame met hun beste rendementen, maar geven hun lezers ook steeds de juiste informatie met goede en onderbouwde research.
Lees hier meer over de succesverhalen van zeven BeursKampioenen
Geduld is een goede raadgever, vooral op de aandelenmarkten. Je moet niet achter ieder aandeel lopen dat ondergewaardeerd lijkt. Er zullen waarschijnlijk tijden zijn dat jouw aandelen niet doen wat je ervan verwacht, ondanks de onderwaardering. Door deze aandelen te verkopen om andere ondergewaardeerde aandelen te kopen, loop je het gevaar dat jouw verkochte aandelen beginnen te stijgen terwijl de gekochte aandelen opnieuw niet uit hun winterslaap geraken.
Creëer een checklist met redenen wanneer een aandeel koopwaardig is. En creëer een checklist met redenen wanneer het tijd is om een aandeel te verkopen. Het ene ondergewaardeerde aandeel vervangen door een ander ondergewaardeerd aandeel gewoon omdat de beurskoers niets doet, is hetzelfde als gokken op de populairste trends. Zorg dat er steeds een fundamentele reden is voor een aan- of verkoop.
Trade What You See, Not What You Think. Hiermee bedoelt men dat het gevaarlijk is om proberen om de richting van de beurs te voorspellen. Het kan leiden tot een tunnelvisie voor wat er echt belangrijk is. Het belangrijkste is dat je belegt in bedrijven, niet in de aandelenmarkt.
Wanneer je wacht op perfecte omstandigheden om te beleggen, kan je soms erg lang wachten. Erger nog, wanneer de omstandigheden perfect zijn, is de waardering al veel te hard opgelopen waardoor het waarschijnlijk het meest slechte moment is.
Beleggers hebben ook veel last van confirmation biass. Dat wil zeggen dat ze steeds op zoek gaan naar informatie die hun visie bevestigt. Zo zijn er altijd wel redenen te vinden om niet in de markt te zitten of om er te lang te blijven. Maar financiële markten gaan meer en langer omhoog dan naar beneden. Tijd in de markt is belangrijker dan de markt te timen.
Wat naar boven gaat, gaat ooit terug naar beneden … en omgekeerd. Dat is de natuur van een financiële markt. Of het nu aandelen, obligaties, grondstoffen of cryptomunten zijn, de cyclus is de natuurlijke habitat van financiële markten. En denk eraan, het gaat allemaal geleidelijk aan naar boven … en snel naar beneden.
Iedereen maakt fouten. Zelfs Warren Buffett geeft toe dat hij te lang aandelen als Tesco en IBM in zijn bezit heeft gehouden. Maar fouten maken is niet erg. Blijven zitten wanneer je fout zit, zorgt pas echt voor grote verliezen.
Zelfs de beste beleggers ter wereld zitten maar in de helft van de gevallen juist met hun beleggingen. Particuliere beleggers moeten er daarom niet van dromen om beter te doen. Verliezen durven beperken is een van de beste eigenschappen die je kan hebben om zo veel mogelijk winst te maken met de beleggingen die wél juist gaan.
Denk er ook aan dat een aandeel dat 50% daalt, al 100% moet stijgen om terug break-even te komen.
Het is daarom ook niet verplicht om al je geld aan het werk te zetten. Een portie cash achter de hand geeft je zelfs meer mogelijkheden. Wanneer je twijfelt is het dan ook beter om niets te doen dan je verplicht te voelen je geld aan het werk te zetten en het risico te lopen in een nieuwe value trap te trappen.