Beurs
Beurs

Zelfs de beste aandelen crashen soms

Joeri 1 december 2020

Vrijwel alle aandelen dalen wel eens. Soms is dit een forse correctie of zelfs een crash te noemen. Niets blijft voor altijd maar stijgen. Soms is de belangrijkste reden voor een daling simpelweg de enorme stijging die eraan voorafging. 

De pandemie heeft het leven op bepaalde gebieden veranderd. Dit heeft ertoe geleid dat bepaalde bedrijven, die van deze verandering profiteren, een enorme stijging in de aandelenkoers hebben gezien. 

Veel van die aandelen hebben de laatste weken een stapje terug gedaan:

  • Overstock.com (OSTK) daalde 44% na een stijging van 4.500%
  • Wayfair (W) daalde 24% na een stijging van 1.300%
  • Zoom Video Communications (ZM) daalde 24%…
  • Et cetera 

Waarschijnlijk waren deze aandelen een beetje op de muziek vooruit gelopen. Of beleggers hebben (te) sterk gereageerd op hoe de wereld er na de pandemie uit zal zien. 

Zelfs winnaars crashen

Maar misschien zijn dit wel de winnaars van de toekomst. Zelfs als ze aan hun verwachtingen kunnen voldoen zal de koers niet in een rechte lijn stijgen. Dit kunnen de meest succesvolle beleggingen van de komende decennia zijn, en nog steeds gaat dat gepaard met een incidentele beurscrash. 

Zo gaat het namelijk altijd. De verwachtingen komen nooit volledig overeen met de praktijk, ook niet bij hele succesvolle bedrijven. Dit hebben we door de jaren heen gezien bij verschillende beurslievelingen. 

Apple

Apple (AAPL) is sinds begin jaren ’80 meer dan 120.000% gestegen (gemiddeld zo’n 20% per jaar). Toch is het aandeel drie keer meer dan 75% gedaald. 

Netflix

Netflix (NFLX) steeg meer dan 43.000% (40% per jaar) sinds 2002. Ondanks dat enorme succes vinden we toch vier dalingen van meer dan 50%, met twee van zelfs meer dan 75%. 

Groei is niet constant

Een soortgelijk beeld zien we bij de meeste succesvolle aandelen. Ook de beste aandelen van de toekomst zullen van tijd tot tijd crashen. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Dit gebeurt omdat de verwachtingen veel te hoog zijn, het management een misstap maakt of omdat er iets gebeurt wat de markt verstoort, zoals een pandemie. 

Verkoop niet

Wanneer je de beste rendementen wilt behalen blijf dan sterke bedrijven vasthouden zolang de cijfers van het bedrijf goed blijven.

Waardebeleggers grijpen dergelijke dalingen juist aan om de beste bedrijven te kopen.

Auteur is long AAPL.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet