Aandelen kopen? 5 tips van Warren Buffett

Ronald 13 februari 2020

Op zijn 89e blijft Warren Buffett een van de meest besproken figuren van Wall Street. Een crypto ondernemer was zelfs bereid ruim 4,5 miljoen dollar op tafel te leggen voor een lunch. Het gedachtegoed en de tips van Buffett zijn dus veel geld waard.

Wanneer je aandelen gaat kopen, zegt Buffett, moet je rekening houden met de volgende vijf tips.

-1. Beleg op lange termijn

Het lijkt zo eenvoudig, toch zijn er maar weinigen die het volhouden. Beleggen op lange termijn. Er zijn niet zo heel veel fantastische bedrijven. Maar wanneer je die kan kopen aan een interessante prijs, moet je niet meer doen dan ze bijhouden voor de lange termijn.

‘Ik weet wat de aandelenmarkt gaat doen op lange termijn’, zegt Buffett, ‘ze gaan omhoog. Maar wat een aandelenmarkt op korte termijn doet, is onvoorspelbaar.’

Koop aandelen van een bedrijf. Voel je verbonden als mede-eigenaar.

-2. Diversifieer je portefeuille

Het beste wat je kan doen, is consistent aandelen kopen. Spreid het risico door op verschillende tijdstippen aandelen te kopen (deze maand, volgende maand, het jaar erna, het jaar daarna, …) en spreidt over verschillende kwalitatief sterke aandelen.

-3. Aandelen zijn beter dan obligaties

Voor Buffett zijn obligaties geen concurrentie voor kwalitatief sterke aandelen. Aandelen brengen gemiddeld zo’n 7 à 8% per jaar op. Een Amerikaanse overheidsobligaties heeft momenteel een rentevoet van 1,5% à 2%.

Wie nu obligaties koopt in plaats van aandelen, zal daar over 10 jaar spijt van hebben, aldus het Orakel van Omaha.

-4. Time de markt niet

‘Je maakt een grote fout wanneer je aan de zijlijn blijft staan, wachten op betere tijden. Wie denkt dat hij een veel beter moment zal vinden, verliest meer met het wachten dan met het investeren.’, aldus de grootmeester.

Niets meer of minder aan toe te voegen.

-5. Er is geen plaats voor emoties

Beleggers die niet tegen de ups en downs kunnen van de aandelenmarkt, hebben er niets te zoeken. Wanneer je domme dingen gaat doen omdat de beurskoers daalt, moet je geen aandelen kopen.

Sommige mensen zijn emotioneel of psychologisch niet geschikt om te beleggen.