Beurs
Beurs

Aandelen: is het tijd om winst te nemen?

Joeri 30 augustus 2021

Veel beleggers die in de lente van 2020 aandelen kochten staan op enorme winst. Door een combinatie van een goede timing, de gigantische bullmarkt en een beetje geluk staan veel van ons er goed voor. Maar dat roept natuurlijk de vraag op: wat nu?

Het zitten op enorme koerswinsten is natuurlijk een van de betere problemen om te hebben als belegger. Maar toch is het een probleem wat je bezig kan houden, zeker wanneer je portfolio hierdoor uit balans is geraakt.

Vrijwel de hele markt heeft het afgelopen anderhalf jaar goed gepresteerd. In korte tijd zijn rendementen geboekt waar we in normale tijden jaren over doen: 

 • S&P 500: + 80%
 • Nasdaq 100: + 110%
 • AEX: + 90%
 • Bel20: + 70%

Dit zijn slechts de indexen, sommige aandelen behaalde een veelvoud van deze resultaten. Deze buitengewone rendementen maken het moeilijk te beslissen wat nu te doen. 

 • Neem je wat winst?
 • Houd je alle aandelen aan in de hoop op verdere koersstijgingen?
 • Verkoop je en koop je de volgende potentiële winnaars? 

Helaas hebben wij ook niet de gouden tip, niemand weet exact wat de toekomst brengt.

Wat we wel hebben zijn onderstaande vijf vragen. Deze moet iedere belegger zichzelf stellen wanneer hij op een enorme winst staat. 

Waarom kocht je in eerste instantie dit aandeel? 

Als het goed is heb je hier over nagedacht voordat je de positie opende. Of nog beter: je hebt het zelfs opgeschreven. 

Wat waren je verwachtingen voor het aandeel en, vooral, voor het bedrijf? Zijn die uitgekomen? Mogelijk is de koers (ver) op de prestaties van het bedrijf vooruitgelopen. 

Wat zegt je investeringsplan?

Dit punt sluit aan bij het vorige. Succesvolle beleggers werken met een plan. In dat plan heb je verschillende scenario’s uitgewerkt. Enorme koerswinst is zo’n scenario. Dit is het moment om rationeel te blijven en je aan je eigen plan te houden.

Zijn er betere investeringsmogelijkheden? 

Stel je voor dat de hele waarde van je portfolio in cash zit. Je hebt geen enkel aandeel, cryptomunt of andere belegging. Alles staat op de spaarrekening. Hoe zou je het geld dan beleggen

Waarschijnlijk zou je het niet precies zo indelen zoals je portfolio er nu uit ziet. Kijk met een frisse blik naar je eigen portfolio en trek je conclusies. 

Kan je het geld beter gebruiken?

Wanneer je op een enorme winst zit kan dit een goed moment zijn om dromen uit te laten komen. Altijd al die sportauto gewild? Of een wereldreis maken? Dit is misschien wel het moment om financieel succes om te zetten in iets tastbaarder. 

Overigens kan dit ook op een financieel verstandige manier. Neem bijvoorbeeld winst om je hypotheek af te lossen. Misschien mis je een verdere rit omhoog met je meest lucratieve aandelen, maar eenmaal schuldenvrij neemt niemand je dat meer af. 

Waar zou je het meeste spijt van krijgen?

In deze situatie kan spijt zich voordoen na twee scenario’s:

 1. Je verkoopt te vroeg en loopt winst mis
 2. Je ziet winst verdampen omdat je niet verkoopt

Wat zou het meeste pijn doen? Houd er rekening mee dat wanneer je op een of een paar winnaars zit je portfolio volatieler is geworden. Je portfolio is dus gevoeliger geworden voor de grillen van de markt.

 • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
 • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
 • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet